Nieuws

Doe de grote lenteschoonmaak voor je Mac

Krik de prestaties van je Mac op en maak weer ruimte op je harde schijf met onze favoriete computerhuishoudtips.

Het is een onvermijdelijke, spijtige waarheid: computers hebben ook last van ouderdomsverschijnselen. Er komt altijd een moment waarop ze niet meer zo snel in gang schieten als ze dat ooit deden, en waarop ze zware taken niet meer lachend uitvoeren. Gelukkig gaat de analogie nog wat verder door: als je regelmatig aandacht besteedt aan de gezondheid en conditie van je computer, kan je veel langer blijven genieten van een snelle machine.

Ik gaf twee jaar geleden al eens mijn vijf beste tips om een Mac schoner en sneller te houden. Toen werkte ik met Mac OS X 10.7 Lion. Vandaag zitten we aan Mac OS X 10.9 Mavericks, als je tenminste netjes bij bent met de updates. Mavericks voegde een aantal kleine wijzigingen en nieuwe features toe en schoof op verschillende vlakken een beetje meer op in de richting van iOS.

[related_article id=”158256″]

Toch zijn de tips die ik toen haalde nog steeds relevant. Zo blijft het erg belangrijk dat je een back-up maakt van je systeem voor je begint met dit soort prestatietweaks. Ook is het toevoegen van meer RAM nog altijd een uiterst effectieve, relatief goedkope en makkelijke manier om de prestaties van je toestel op te krikken. Als je een MacBook hebt, nodigt die je niet bepaald uit om hem open te wrikken. Maar ook zonder meer geheugen toe te voegen kan je nog heel wat trucjes uit de kast halen om je Mac zijn slome gewoontes af te leren. En aangezien Mavericks steeds meer lijkt op iOS mag het ook niet verbazen dat er een aantal handige apps zijn om je daarbij te helpen.

Verwijder overbodige login-items

Als je systeem traag opstart, dan heb je misschien te veel apps die samen met het systeem in actie willen komen. Ga naar System Preferences, kies Users & Groups en klik dan op de tab Login Items om een lijst te krijgen met de apps die je niet nodig hebt bij het opstarten.

Nadat je je login-items doorlopen hebt, zijn er nog twee gebieden die je virtueel moet uitmesten: het systeemgeheugen en de harde schijf.

Mest je geheugen uit

Als je systeem niet meer vooruit wil, is de eerste plaats waar je antwoorden vindt de Activity Monitor. Dat is een ingebouwde applicatie die je laat zien hoeveel van je systeemgeheugen er gebruikt wordt door elke actieve app. Je vindt de Activity Monitor tussen je Utilities in de map Applications.  Klik bovenaan op het tabje Memory en laat de lijst die je krijgt sorteren op Memory om een beeld te krijgen van welke apps er de grootste slokoppen zijn. Sluit apps die een grote hap uit je werkgeheugen nemen en je zal normaal direct verbetering zien.

Er zijn een aantal geheugenoptimalisatie-apps die je kunnen helpen om je RAM-verbruik in de gaten te houden en geheugen vrij te maken. Memory Diag installeert een pictogram in de menubalk en laat je met één druk op de knop caches leegmaken en gecomprimeerd geheugen verlagen om de prestaties van je machine een duwtje in de rug te geven. Dat is vooral erg nuttig als je een geheugenbelastende app sluit: zo’n programma laat caches achter, verspreid over verschillende plaatsen in je systeem, die dit appje leegmaakt. Ook handig is dat Memory Diag je in één oogopslag laat zien welke apps er erg veel geheugen opsouperen.

Memory Clean is een gelijkaardig tooltje. Het laat je caches leegmaken en andere nutteloze items weggooien om geheugencapaciteit vrij te maken, maar laat je in de menubalk ook altijd zien hoeveel vrije ruimte je op dat moment nog overhoudt. Dat percentage is dynamisch, dus je kan je verbruik in real-time in de gaten houden. Daarenboven zal het icoon ook rood worden als je geheugen zakt onder een bepaald punt (dat jij instelt).

Houd je harde schijf op orde

Je hoeft geen fotograaf, filmmaker of muzikant te zijn om je de harde schijf van je Mac tot wanhoop te drijven (als je grote collecties foto’s, video’s en liedjes hebt, dan kom je daar natuurlijk sneller aan). Net zoals bij het werkgeheugen kan je ook hier de hulp inroepen van een ingebouwde of goedkope externe applicatie.

Zo’n ingebouwde app is Disk Utility, dat je kan gebruiken om de permissies of toelatingen op je schijf te herstellen. Als je een app op je Mac installeert, arriveert dat stukje software als een onderdeel van een pakket bestanden, waaronder permissies die OS X vertellen welke gebruikers welke acties kunnen uitvoeren met specifieke bestanden. Na een tijd kunnen die permissies echter veranderen, waardoor je Mac begint te vertragen, bevriezen of zelfs crashen. Het repareren van je schijfpermissies komt er eenvoudig gezegd op neer dat al deze permissies herverdeeld worden, zodat ze allemaal weer op de juiste plaats terechtkomen. 

Het repareren van je schijfpermissies kan een groot effect hebben op de algemene prestaties van je Mac, maar het kan ook heel weinig uithalen. Een vaker voorkomende oorzaak van trage neigingen is een overvolle harde schijf. En ik ben er bijna zeker van dat er bestanden op je schijf staan te verstoffen die je nooit gebruikt. Gelukkig zijn er een aantal apps die je helpen om dat soort bestanden op te sporen en verwijderen, zoals HD Cleaner en CleanMyMac 2.

HD Cleaner vind je voor 2,69 euro in de Mac App Store. Lanceer de app en je krijgt een grafiek te zien met de hoeveelheid vrije en bezette ruimte op je harde schijf. Klik op de scanknop en een paar seconden later laat de app je de hoeveelheid ruimte zien die hij voor je kan vrijmaken, met een lijst van items die hij kan verwijderen. Daar vind je onder andere downloadbestanden, caches en de inhoud van je vuilbak. Vink aan wat je wil laten verwijderen en klik op de Delete Files-knop om je harde schijf weer te laten ademhalen.

CleanMyMac2 vind je bij MacPaw (39,95 dollar voor één licentie). Je kan het ook gratis uitproberen, maar dan ruimt hij maar 500 MB aan schijfruimte op. CleanMyMac voert een gelijkaardige scan uit als HD Cleaner, maar bevat meer toeters en bellen. Zo kan je de app bijvoorbeeld laten zoeken naar grote bestanden en iPhoto-duplicaten, en kan hij ook werken als applicatie-uninstaller en extensie-manager.

Grof huisvuil

Je kan uiteraard manueel je downloadsmap doorzoeken en weggooien wat je niet meer nodig hebt, en Finder laat je zoeken naar grote bestanden. Om dat te doen, open je Finder en navigeer je naar de schijf die je wil doorzoeken. Druk nu Command+F (of File > Find) en klik Kind aan; kies Other in het dropdownmenu. Er opent nu een venster Select a search attribute, waarin je File Size kan aanvinken. Vink alle andere parameters af en klik op OK. In het pulldownmenu waar je equals ziet staan, kies je is greater than en selecteer MB in plaats van KB. Vul nu een minimale bestandsgrootte in, zoals 100 MB. Nu kan je de lijst resultaten overlopen en alles weggooien wat je niet meer nodig hebt – of het op z’n minst naar een externe harde schijf kopiëren.

Hoogstwaarschijnlijk krijg je bovenaan grote videobestanden te zien, wat me naadloos naar mijn laatste punt brengt. De eenvoudigste en snelste manier om te vermijden dat je harde schijf zowat ontploft, is door iMovie en iPhoto niet jarenlang te laten vollopen. Ik heb niet eens zoveel video’s, maar één keer per jaar zet ik alle oudere exemplaren op een externe harde schijf. Ik neem wél erg veel foto’s, dus als ik niet uitkijk verlies ik compleet de controle over mijn iPhoto-bibliotheek. Daarom zet ik, opnieuw, elk jaar  alle foto’s van het afgelopen jaren over op een externe schijf. Zo heb ik nooit meer dan één jaar in foto’s op mijn MacBook staan. Aangezien ik Time Machine gebruik om alles te back-uppen naar een andere externe schijf, heb ik dus een dubbele back-up van al mijn foto’s en video’s.

En ten laatste: denk aan de vuilnisbak – de twee exemplaren. iPhoto heeft zijn eigen prullenbak, en die wordt niet leeggemaakt als je de standaard bak in je dock leegmaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business