Achtergrond

MWC 2017: wie vult de leemte van de Samsung Galaxy S8?

Een ding is alvast zeker over Mobile World Congress: deze editie zal anders zijn dan de voorgaande. Nu Samsung niet met een groot kanon uitpakt, kunnen andere fabrikanten hun kans grijpen.

Traditioneel is de Mobile World Congress-beurs het moment waarop de grootste smartphonemakers minus Apple hun nieuwe vlaggenschip voorstellen. De kaarten zijn dit jaar echter danig door elkaar geschud.

De wedstrijd ligt open

Vanwege de problemen met de Galaxy Note 7 heeft Samsung beslist om niets aan het toeval over te laten bij de Samsung Galaxy S8. Dat heeft er onder andere toe geleid dat de lancering van de smartphone dit jaar later valt. Het bedrijf heeft al bevestigt dat het de Galaxy S8 niet op MWC zal tonen, dus een sneak preview zit er ook niet in. Een verlies, want Samsung levert de laatste jaren steevast een straffe smartphone af met de S-reeks. Dit jaar is de grootste publiekstrekker voor techgigant de nieuwe Samsung Galaxy Tab 3.

Met een sterspeler op de bank ligt het veld open voor andere smartphonemakers om zich in de schijnwerpers te werken. Wat brengen fabrikanten als LG, HTC, Sony, Huawei en Lenovo naar de tafel? Misschien gaat een onverwachte maar oude bekende wel met alle aandacht lopen.

Wat we alvast kunnen zeggen van alle vlaggenschepen die aangekondigd zullen worden op MWC: geen enkel toestel zal de nieuwe Snapdragon 835 bevatten. Daar heeft Samsung voor gezorgd.

LG

Beginnen doen we met LG, omdat het Zuid-Koreaanse bedrijf tot nu toe het meest loslippig is geweest over wat het in petto heeft. Geen geheimzinnigheden over de naam of het design van zijn nieuwe vlaggenschip; we weten ondertussen al heel wat over de LG G6. Onder ander dat deze, in tegenstelling tot voorganger G5, niet modulair zal zijn. De G5 was geen succes, dus bergt het bedrijf zijn plannen met de LG Friends alweer op.

Verder bezit het vlaggenschip een ongewoon scherm met een 2:1 verhouding en dunne bezels. Ook de aanwezigheid van een duo-camera is aangekondigd. Hoe het toestel eruit ziet is al lang geen mysterie meer, dankzij meerdere lekken van promo-beelden. We mogen van LG ook enkele nieuwe smartwatches verwachten.

Huawei

De vaandeldragers van Huawei dit jaar zijn de P10 en de P10 Plus. De smartphones zullen naar alle waarschijnlijkheid ook dit jaar over een dubbele cameralens aan de achterkant beschikken, als we de teaser van Huawei juist interpreteren. Meer informatie over de premiumtelefoons zijn enkel in lekken te vinden. Zo zouden de smartphones een afgerond scherm bezitten à la de Edge-telefoons van Samsung. Het Chinese bedrijf heeft dat al eens in de praktijk gebracht met het Porsche design van de Mate 9.

Daarnaast zal de fabrikant enkele verse smartwatches onder het merk Huawei Watch voorstellen op MWC. Ook een 360°-cameraplug voor smartphones zal zijn opwachting maken onder de naam Honor VR Camera.

[related_article id=”211416″]

Sony

Sony is dit jaar een onbekende factor op MWC. Het bedrijf zou met 5 verschillende nieuwe smartphones willen uitpakken, waaronder twee vlaggenschepen. De voorlopige namen die voor die premiumtelefoons circuleren zijn de Xperia XZ 2 en de Xperia X2.

Het is echter niet duidelijk of ze allebei op MWC voorgesteld zullen worden, aangezien één ervan met de Snapdragon 835 zou komen. Sony’s telefoons houden het traditioneel met een eenzame cameralens achteraan. Daarnaast maakt het 4K-scherm van de Xperia Z5 een terugkeer volgens de geruchten.

Lenovo

Lenovo houdt zijn kaarten dicht op de borst. Het is een zekere gok dat de fabrikant de nieuwe Moto G5 en de Plus- en Play-varianten van de Moto G5 gaat tonen. Nieuws over het premium-aanbod is echter schaars, en het is onduidelijk of Lenovo een opvolger voor de Moto Z zal presenteren.

De Lenovo Moto G4 Plus

Het bedrijf heeft enkele maanden geleden wel bekend gemaakt dat het dit jaar 12 nieuwe Moto Mods wil op de markt brengen voor de Moto Z. Enkele van die nieuwe modules kunnen dus opduiken tijdens MWC. Het duidt alleszins aan dat Lenovo blijft vasthouden aan zijn modulaire concept.

HTC

Ook bij HTC is het onduidelijk of de smartphonemaker met een nieuw vlaggenschip komt. Het is goed mogelijk dat de Taiwanese fabrikant enkel de al aangekondigde HTC U Ultra en HTC U Play aan het grote publiek zal tonen. In een ongebruikelijke marketingzet heeft het bedrijf die smartphones al een tijdje geleden onthuld, maar de smartphones komen pas begin maart op de markt.

HTC U Ultra

HTC heeft laten verstaan dat het dit jaar geen budgettelefoons zal voorstellen en dat het zijn aanbod gevoelig inperkt. Een opvolger voor de HTC 10 is bevestigd, maar of dit toestel zijn debuut zal maken op MWC is twijfelachtig.

Nokia

De Finse fabrikant HMD Global heeft in 2016 het Nokia-merk in handen gekregen, en het hoopt dit jaar die bekende naam te gelde te maken. Het smartphonemerk is met voorsprong de dark horse van MWC 2017. HMD Global heeft alvast de nodige aandacht kunnen genereren door de herlancering van oer-telefoon Nokia 3310 aan te kondigen. Op MWC stelt het bedrijf zijn nieuwe line-up van smartphones voor, en als het hier weet te verrassen zou Nokia weleens tot hét gespreksonderwerp van MWC kunnen uitgroeien.

Opvouwbaar telefoons?

De huidige informatie wijst er niet op dat er grote innovaties op MWC getoond zullen worden. De fabrikanten borduren voort op onderdelen als duo-camera’s en dunne bezels. Er is enige speculatie over de demonstratie van opvouwbare smartphones. En wie weet, misschien tovert Microsoft wel een Surface Phone uit zijn hoed. Techpulse is alvast ter plaatse aanwezig om jou het nieuws heet van de naald te brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business