Nieuws

Nog eens vijf innovaties van eigen bodem op het Imec Technology Forum

Geen gebrek aan innovaties op het Antwerpse technologie-evenement. Graag tonen we je - nogmaals - een handvol technologieën die onze aandacht trokken.

Vlaanderen innoveert, zover is duidelijk. Eerder schreven we al over de vijf boeiendste innovaties op het Imec Technology Forum, maar we kunnen het niet laten om nog vijf extra nieuwigheden te delen. Het ITF is de jaarlijkse hoogmis voor technologische ontwikkeling en bood voor het eerst een grote demonstratievloer aan, waardoor we de tweede dag nogmaals terugkwamen om de overige snufjes te testen. Dat bleek een schot in de roos, want we zagen nog een heleboel fantastische snufjes waar we de eerste dag over keken. We lijsten vijf nieuwigheden op die ons in het oog sprongen.

Slimme verpakkingen

Om alledaagse consumptiegoederen te verbinden met het Internet of Things, is een spotgoedkope wegwerpchip nodig. Niemand is immers bereid om meer te betalen voor een slimme zak chips. Het Belgische imec ontwierp samen met Cartamundi en het Holst Centre een flinterdunne NFC-chip waarmee je gegevens naar bijvoorbeeld je smartphone kan versturen. De toepassingen zijn legio: interactieve spelkaarten die een actie uitvoeren op het scherm, temperatuursensoren of het traceren van goederen. Zo weten winkeleigenaars en producenten voortaan hoeveel keer de consument een product teruglegt in de rekken.

Samenwerken met een robot

We hebben schrik voor de ‘robocalypse’: een wereld die gedomineerd wordt door robots waarbij we overbodig worden. Een robot kan immers zwaardere handelingen uitvoeren en die met ongeëvenaarde precisie herhalen. Gelukkig hebben we nog een heleboel vaardigheden die voor een robot ontzettend complex zijn. Daarom ontwikkelt imec collaboratieve robots, die de brug tussen mens en machine moet terugdringen. Een slimme camera registreert handelingen zodat kennis van programmeertalen overbodige luxe is. Nadien vertel je met een simpel gebaar welke ingestelde handeling hij moet uitvoeren.

Driedimensionaal scannen op afstand

Het is erg duur om een driedimensionale constructie te maken van locaties. Bovendien kunnen de werkomstandigheden erg gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld na een natuurramp. Doctoraatstudent Michiel Vlaminck aan de UGent ontwikkelde daarom een kleine mobiele robot die zijn omgeving in kaart brengt. De roterende scanner berust op de LIDAR-technologie, die met lasers een omnidirectioneel beeld genereert. Met een controller kan je de Wall-E lookalike besturen. Ook kan je vooraf een traject uitstippelen en de robot autonoom laten rijden.

Inplantbare breinchips

Millennia lang bleef de werking van het brein één groot mysterie, maar dankzij de neurowetenschappen komen we steeds meer te weten. Imec draagt zijn steentje bij en ontwerpt inplantbare chips die de communicatie tussen duizenden neuronen opneemt. Dankzij deze informatie kunnen neurowetenschappers nieuwe therapieën ontwikkelen voor hersenaandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en epilepsie. Daarnaast kan de chip ook mensen helpen die een been of arm verloren. Een druk- en temperatuurgevoel in de prothesen moet precisiewerk opnieuw mogelijk maken.

Slim masker dat je emoties meet

Aangezien de game-ontwikkelaar onze individuele ervaringen niet kent, is het moeilijk voor hen om spellen op maat te maken. Een slim masker ontwikkeld door Imec meet in real-time je emoties en moet game-ontwikkelaars meer informatie verschaffen. Zo kan een producent uitdagingen sturen wanneer je je even verveelt. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld het behandelen van depressies of het meten van de effecten op reclame. Het hoofddeksel bevat aan de binnenkant zachte pins die tegen je hoofd drukken en via bluetooth signalen zendt naar de computer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business