Nieuws

Big data is voor élk bedrijf interessant

Dacht je dat big data en NoSQL alleen interessant zijn voor grote bedrijven die massa's gegevens te verwerken krijgen? Dan zie je dat verkeerd. Sla eerst op en analyseer later is tegenwoordig voor iedereen een goede aanpak.

Bij big data denk je waarschijnlijk aan een groot bedrijf dat op massa’s gegevens zit, zoals Facebook of Google. En bij de vermelding van NoSQL zie je mogelijk een bedrijf voor je dat veel gegevens gelijktijdig moet verwerken.

Je beschouwt je eigen gegevens wellicht als small data. Maar dat is een misverstand: als alleen de grootste bedrijven Big Data en NoSQL zouden gebruiken, zou de marktwaarde van bedrijven als MongoDB heel wat kleiner zijn.

De realiteit is dat leveranciers van die technologieën zich echt niet alleen op de grote bedrijven richten. Big data en NoSQL zijn in bijna elk bedrijf wel toepasbaar. En hoe goedkoper flexibele opslagapparatuur wordt, hoe populairder die technologieën worden. Als je al die gegevens goedkoop kunt oppotten, waarom haal je er dan niet zoveel mogelijk informatie uit?

Waarschijnlijk heeft je IT-afdeling zichzelf door de jaren heen echter getraind om gegevens weg te gooien die niet onmiddellijk relevant zijn. Dat is een denkpatroon dat we opzij moeten zetten. In de plaats moet de reflex zijn: sla eerst op, analyseer later.

Dat laatste kan ondertussen immers ook zeer goedkoop dankzij Big Data en NoSQL. Uiteindelijk is het gebruik van die technologieën een economische beslissing: ze zijn flexibel en stellen je in staat om je snel aan te passen aan veranderende eisen van klanten, waardoor je concurrerend wordt.

In samenwerking met Smartbiz.be.

Op dinsdag 13 maart houden ZDNet en Smart Business een gratis seminarie over big data, in de populaire Business Meets IT-seminariereeks. Meer informatie vind je op de website van Business Meets IT.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business