Nieuws

Crash course datacenters naar aanleiding van gratis seminarie op 14 februari (1)

Naar aanleiding van ons gratis Business Meets IT-seminarie over datacenters van 14 februari brengen wij een kleine crash course. Dit is de eerste aflevering over uitbesteden van uw datacenter of niet.

Een datacenter zelf bouwen en uitbaten vergt heel wat specifieke expertise. De meerderheid van de organisaties zal dan ook kiezen voor een extern datacenter.

[related_article id=”152275″]

Wat is het kantelpunt, en vooral: waar moet u op letten als u een engagement van meerdere jaren aangaat met een extern datacenter?

1. Wanneer uitbesteden?

Er zijn veel argumenten om uw datacenter uit te besteden samenvatten.  Want om zelf een datacenter uit te baten en te bouwen hebt u bijzonder veel specifieke expertise nodig.

Die expertise begint al bij het virtualiseren en consolideren van het serverpark, wat kennis van de beschikbare hardware vergt maar ook van virtualisatiesoftware zoals VMware. Maar één bezoek aan een datacenter zal u al overtuigen van de vele andere kennisdomeinen die hierbij komen kijken: bouwontwerp, UPS en dieselgeneratoren, brandblussers met of zonder schadelijke stoffen, …  de lijst lijkt wel eindeloos.

Wie voor al die kennisdomeinen een specialist in huis nodig heeft, zal die kennis al over heel veel serverruimte moeten kunnen spreiden voor die rendeert. Tot voor kort gold een oppervlakte van ongeveer drieduizend vierkante meter als kantelpunt.

Dat zal met de huidige technologie al wel wat verlaagd zijn naar tweeduizend vierkante meter. Aan de onderzijde zou het omslagpunt zelfs al vanaf zes servers kunnen worden bereikt, stellen experts.

2. Wanneer het zelf doen?

Contra uitbesteding zijn er ook argumenten. In de praktijk is de belangrijkste dat bedrijven al een datacenter hebben. Al zijn er ook andere: u bent echt te groot of te klein voor een datacenter (u hebt slechts één server of vele duizenden).

Anderzijds wenst u niet te afhankelijk te worden van uw datacenterleverancier. Dit argument geldt vooral als die leverancier ook uw dienstenleverancier is, die onder meer ook toepassingen voor u ontwikkelt.

Als er dan onvrede is over de software of diensten, zit u mogelijk nog steeds met handen en voeten gebonden aan die partij. Mede daarom is het belangrijk dat u voldoende tijd besteedt aan de voorbereiding en afhandeling van het contract dat u met uw datacenter leverancier afsluit. In een volgende aflevering van onze crash course bundelen hierbij enkele tips van datacenter experts.

Meer weten over datacenters? Op 14 februari organiseert Business Meets IT een gratis seminar rond dit onderwerp.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business