Nieuws

Case: waarvoor dienen elektronische bezoekersbadges op evenementen?

Op grote evenementen moet je als bezoeker vaak een badge laten scannen als je een presentatie gaat bijwonen of als je op de beursvloer een standhouder bezoekt. Maar welke bedoeling zit daar nu achter? En welke technologie?

Op grote evenementen moet je als bezoeker vaak een badge laten scannen als je een presentatie gaat bijwonen of als je op de beursvloer een standhouder bezoekt. Maar welke bedoeling zit daar nu achter? En welke technologie?

Op de TechDays van Microsoft krijgt elke bezoeker een badge met NFC-tag. Die badge gebruikt hij om op een kiosk voor de zaal met presentaties in te loggen. Is het scherm groen, loodst de hostesse je verder naar binnen, als het scherm rood wordt, is er iets aan de hand.

Die kiosken zijn eigenlijk gewoon vermomde pc’s die Windows 8 draaien. Kwestie dat Microsoft toch ook zijn eigen nieuwigheden gebruikt. De informatie of iemand binnen mag in een bepaalde sessie staat op de NFC-kaart zelf. De pc moet dus geen verbinding maken met een clouddienst, maar leest gewoon de badge van de deelnemer uit.

De kiosken verzamelen de gegevens van alle bezoekers en houden die bij in een Excelbestand. Elke avond gaat er een medewerker van OneTec, het bedrijf dat de registraties verzorgt, langs bij de kiosken om die bestanden af te halen.

App

Er is ook nog een app voor de standhouders op de beurs. Deze draait op Windows Phone (alweer vanuit de redenering om Microsofts recentste technologie te gebruiken). De standhouder kan daarmee de informatie van de NFC-kaart aflezen: naam, bedrijf, contactgegevens en een uniek identificatienummer. Al deze gegevens worden in een excelbestand gegoten die de standhouder later kan gebruiken om verdere contacten te leggen.

De lezer voor NFC-chips zit gewoon ingebouwd in veel hedendaagse smartphones. De standhouders hebben dus geen exotische scanner nodig, maar enkel een smarthone die NFC verstaat. De app is gemaakt door PocketPro, een dochterbedrijf van Cronos die gespecialiseerd is in app-ontwikkeling.

Dit soort deelnemersregistratie is niet echt uitzonderlijk. Het gebruik van NFC daarvoor is dat wel want meestal worden er tweedimensionale barcodes gebruikt. “Het voordeel van NFC is dat er veel meer gegevens kunnen doorgegeven worden. Met tweedimensionale barcodes is er veel minder mogelijk, zegt Jonathan Decaux van OneTec.

Een andere toepassing die mogelijk is met NFC is van de kaart als portefeuille te gebruiken. Bezoekers gaan dan met hun NFC-badge langs bij verschillende standhouders. Maar dat is niet aan de orde op de TechDays.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business