Nieuws

Sony brengt testversie Firefox OS uit voor Xperia-toestel

Het lijkt Sony menens om smartphones op de markt te brengen met Firefox OS. De fabrikant brengt een testversie van het platform uit voor één van zijn nieuwere Xperia-toestellen.

Sony en de Spaanse telco Telefónica maakten tijdens Mobile World Congress 2013 gezamenlijk bekend dat het bekijkt of het goedkope toestellen kan produceren met Firefox OS. Dit opensource-besturingssysteem van Mozilla lanceerde eind vorige maand op deze Spaanse telecombeurs in Barcelona.

Maar de Japanse fabrikant lijkt het niet bij woorden te laten en lanceert enkele weken later al een experimentele ROM-build van Firefox OS voor Xperia E, een budgettoestel met Android dat hier voor minder dan 200 euro in de winkel ligt.

[related_article id=”152275″]

“Bij Sony Mobile gaan we door met het evalueren van innovatieve technologieën die kunnen helpen om premium gebruikerservaringen op te leveren die Sony’s klanten verwachten. Onze ingenieurs werken nu met Firefox OS Mobile en HTML5, evoluerende technologieën die groot potentieel laten zien”, zegt het bedrijf op de Sony Mobile Developer blog.


Pasgeboren
Het gaat wel om een erg prille versie van het Mozilla-platform, omdat ondersteuning voor Wifi of 3G nog niet is toegevoegd aan de proefversie. Dat houdt in dat je geen telefoontjes kunt plegen of het internet op kunt, terwijl Firefox OS nu juist leunt op de familie webstandaarden HTML5 voor het draaien en snel creëren van mobiele webapps.

De ROM is dan ook vooral bedoeld voor ontwikkelaars die apps willen bouwen voor het nieuwe platform en niet willen wachten op de toestellen van Geeksphone die binnenkort uitkomen.

Hoewel een flink aantal telefoonmakers toestellen hebben toegezegd die draaien op Firefox OS, hoef je er voorlopig niet op te rekenen dat ze hier snel in de winkel zullen verschijnen.

In eerste instantie zijn de modellen vooral bedoeld voor landen in Zuid-Amerika en Oost-Europa. Mogelijk zien telecomproviders en telefoonmakers in Firefox OS een goede kandidaat om zich te ontworstelen aan de greep van Googles Android.

Toch biedt Sony’s voortvarendheid ons een kans om het nieuwbakken besturingssysteem zelf eens uit te proberen. We hopen je daarom heel binnenkort een eerste recensie te kunnen bezorgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business