Nieuws

EU dient een klacht in over prijsafspraken van smart card chips-fabrikanten

Smart card chips zitten overal. In een bankkaart, in een simkaart en zelfs in je identiteitskaart. De Europese Unie beweert dat de leveranciers van deze chips de antitrustwetten schenden door afspraken te maken over de prijs.

De Europese Commissie beweert dat een aantal leveranciers van smart card chips prijsafspraken hebben gemaakt en stuurt daarom een lijst met bezwaren naar de betrokken partijen. Volgens persbureau Reuters bevestigden onder andere Philips en Infineon dat ze een klacht ontvingen.

De Commissie zegt dat een zogenoemd ‘kartel’ wordt gedefinieerd als een groep van vergelijkbare, onafhankelijke bedrijven die zich verenigen om prijzen vast te leggen, om de productie te beperkten of afnemers te verdelen.

Als bedrijven schuldig worden bevonden aan het schenden van de Europese antitrustwetten, riskeren ze een boete van maximaal 10 procent van hun wereldwijde omzet.

De Commissie startte in eerste instantie een soort vooronderzoek maar de gesprekken met de bedrijfsleiders werden al snel gestaakt wegens ‘gebrek aan vooruitgang’.

“Het is niet omdat de gesprekken spaak gelopen zijn dat we bedrijven niet meer viseren”, zegt Joaquín Almunia, Europees Commissaris voor Mededinging. “Als de snelle procedure niet werkt, zal de Commissie niet aarzelen om terug te keren naar de gewone procedure. Naast een boete van maximaal tien procent kunnen we de bedrijven immers ook dwingen om hun manier van zaken doen te wijzigen in 27 lidstaten.”

De meeste boetes bedragen echter ‘maar’ twee tot drie procent van de wereldwijde jaarlijkse omzet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business