Nieuws

Goedkope iPhone gelinkt aan slechte werkomstandigheden in Chinese fabriek

China Labor Watch beschuldigt Apple-leverancier Pegatron ervan verschillende arbeidersrechten te schenden bij de productie van een goedkopere plastic iPhone.

China Labor Watch, de Chinese waakhond die de rechten van Chinese arbeiders bewaakt, beschuldigt Apple-leverancier Pegatron ervan verschillende arbeidersrechten te schenden.

Pegatron zou bezig zijn met de productie van een goedkopere plastic iPhone 5C
(Credit: Nowhereelse.fr)

Het rapport (pdf) van CLW beschrijft Pegatron als bouwer van smartphones en tablets voor Apple, en had naar verluidt tot doel om te onderzoeken hoe een goedkopere iPhone – waar Apple naar verluidt aan werkt – kan worden geproduceerd.

[related_article id=”158256″]

“Op dit moment zijn arbeiders van Apple-leverancier Pegatron in Shanghai lange overuren aan het kloppen om een goedkopere, teruggeschroefde versie van de iPhone te produceren. Zes dagen per week moeten deze arbeiders shifts van bijna 11 uur draaien, waarvan 20 minuten onbetaald. Voor de overige tijd krijgen ze 1,5 dollar per uur betaald (268 dollar per maand),” staat in het rapport te lezen. “Als een arbeider geen drie maanden afwerkt bij Pegatron, houdt het uitzendbureau dat hem de job bezorgt heeft een groot deel van zijn loon af.”

China Labor Watch heeft voor dit rapport onderzoekers naar drie verschillende fabrieken van Pegatron gestuurd, om in totaal bijna 200 interviews met arbeiders uit te voeren tijdens de periode van maart tot juli.

In het rapport wordt ook een arbeider geciteerd die beschrijft welke taak hij vervult in de productie van de aankomende goedkopere plastic iPhone, die volgens de laatste geruchten iPhone 5C zou gaan heten en in verschillende kleuren op de markt komt.

“Vandaag moet ik een beschermende folie over het plastic achterpaneel van de iPhone kleven zodat het niet beschadigd wordt op de productielijn. Dit plastic model van de iPhone zal binnenkort door Apple op de markt worden gebracht. Het werk is best eenvoudig, en ik kon het al zelfstandig uitvoeren na vijf minuten opleiding van een meer ervaren werknemer.”

Waakhond CLW heeft in totaal 86 inbreuken op arbeidersrechten vastgesteld, waarvan 36 inbreuken als illegaal kunnen worden beschouwd en 50 als ethisch onverantwoord. Het gaat onder meer over discriminatie bij de selectieprocedure, schending van vrouwenrechten, kinderarbeid, contractbreuk, slechte leef- en werkomstandigheden, inbreuken op veiligheid en gezondheid, overdreven werkuren, te lage lonen en te weinig training.

Apple heeft tegenover The Wall Street Journal laten weten dat het als reactie op het rapport contact heeft opgenomen met China Labor Watch om de beschuldigingen te onderzoeken. Pegatron CEO Jason Cheng zegt dat ze “de beschuldigingen zullen onderzoeken en onmiddellijk actie zullen ondernemen om inbreuken op de Chinese arbeiderswetten recht te zetten.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business