Nieuws

Google werkt aan sneller internet in Afrika

Met het nieuwe Project Link wil Google razendsnel glasvezelinternet realiseren op het Afrikaanse continent.

Google heeft gisteren een nieuw initiatief gestart om betrouwbaar breedbandinternet naar ontwikkelingslanden te brengen.

Met Project Link gaat het proberen om snelle glasvezelverbindingen voor elkaar te krijgen in Afrikaanse gebieden waar de internetinfrastructuur nog ontoereikend is of nog niet bestaat. Lokale providers kunnen dan snellere verbindingen aanbieden, en dat moet dan weer vooral leiden tot nieuwe scholingskansen voor de bevolking.

[related_article id=”158901″]

“In Afrika wonen meer dan een miljard mensen, en het is ook het snelst groeiende continent”, licht Kai Wulff van Google het project toe in een blogpost. “Maar slechts 16 procent van de mensen is verbonden met het internet. Daardoor heeft een enorm deel van de bevolking geen toegang tot nieuwe kansen, zoals een betrouwbaar kanaal voor het laatste nieuws, middelen om mee te doen aan wereldhandel of een platform voor het maken en delen van foto’s, video’s enzovoort.”

Google gaf het startschot voor het project in de dichtbevolkte Oegandese hoofdstad Kampala, waar de internetsnelheid volgens het Amerikaanse bedrijf nog sputtert op pre-breedbandniveau. Een snellere verbinding leggen is één doel, maar ook de ‘aanvoer’ van internet naar het continent moet worden versterkt.

“Een belangrijk deel van de keten is al krachtig”, zegt Wulff. “Onderzeese kabels brengen data naar de Afrikaanse kust en mobiele providers breiden hun diensten over het hele continent uit. We hebben een kwalitatief goede infrastructuur gebouwd tussen deze punten, om de snelheid en capaciteit te kunnen leveren die alle nieuwe ontwikkelingen van het web ondersteunen.”

Google zegt niet waar en wanneer het aan de slag gaat om dit uit te breiden. Maar het is niet zijn eerste ontwikkelingshulp. Met Project Loon bijvoorbeeld brengt het al wifi naar afgelegen gebieden. Ook voorziet Google Afrikaanse scholen van draadloos breedbandinternet via ongebruikte frequenties in het tv-spectrum, de zogenaamde white space.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business