Nieuws

Android is wél veilig, zegt Google-topman

Volgens Sundar Pichai, de man die bij Google de ontwikkeling van Android overziet, is een open besturingssysteem de beste garantie op een veilig besturingssysteem.

De Franse website Frandroid rapporteerde vorige week dat Sundar Pichai van Google op het Mobile World Congress in Barcelona nogal laconiek had gereageerd op een vraag over de veiligheid van Android.

“We kunnen niet garanderen dat Android ontwikkeld werd om veilig te zijn”, zou de Google-topman gezegd hebben. “Als mensen praten over 90 procent van de malware voor Android, moeten ze er rekening mee houden dat dit het populairste besturingssysteem ter wereld is. Als ik malware zou maken, zou ik mijn aanvallen ook op Android richten.”

[related_article id=”158901″]

Opgetrokken wenkbrauw
Dit commentaar was uiteraard goed voor meer dan één opgetrokken wenkbrauw. En dus brengt de pr-dienst van Google nu een volledige transcriptie uit van het commentaar van Pichai. En die klinkt heel anders.

In plaats van te beweren dat Android niet toegespitst is op veiligheid, zei Pichai dat het gegeven dat het besturingssysteem open is nou juist een garantie is op een goede bescherming. Op die manier immers kunnen verschillende ontwikkelaars en veiligheidsexperts hun steentje bijdragen om problemen op te lossen.

Updaten of je hebt een probleem
Uiteraard wil dat niet zeggen dat er geen problemen zijn, aldus Pichai. Oudere telefoons en tablets, die ook met een oudere versie van Android zijn uitgerust, moeten geüpdatet worden om aan de nieuwste veiligheidsnormen te voldoen. En als dat niet gebeurt, heb je een probleem. Maar dat is niet de schuld van Android op zich.

“Zolang je apparaat up-to-date is, is Android zeer, zeer veilig. Ik zou zelfs zo ver gaan om te zeggen dat open systemen veiliger zijn. We doen dit ook met de browser, Chrome is ook zeer veilig. Dat bepaalde zaken open zijn, wil niet automatisch zeggen dat ze minder veilig zijn.”

Scannen op malware
Pichai prees ook de inspanningen die Google doet om malware uit de Play Store te houden door automatisch duizende apps te scannen. De topman onderstreepte ook nog eens dat Android zo vaak aangevallen wordt, precies omdat dat kan worden verwacht met zo"n marktaandeel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business