Nieuws

Videochat op je Android kan nu ook met Opera-browser

Opera heeft een stabiele versie van zijn Android-browser uitgebracht die videochats en -vergaderingen over het web ondersteunt.

De Noorse browserbouwer Opera heeft een stabiele versie van Opera 20 voor Android vrijgegeven. Deze bevat WebRTC-ondersteuning (web real time communications) voor videochats rechtstreeks vanuit de browser.

Met deze release beent Opera Chrome en Firefox voor Android weer bij. Zij voegden WebRTC-ondersteuning beide vorig jaar al toe. Opera lanceerde deze feature vorige maand in zijn bètakanaal. In de desktopversie van Opera is WebRTC al sinds midden 2013 ondersteund, net als bij Chrome en Firefox.

In de browser
De WebRTC-API’s zorgen ervoor dat realtimecommunicatie via het web mogelijk wordt in de browser, zonder extensies of, bij mobiele toestellen, een externe app.

[related_article id=”161563″]

Google, Mozilla en Opera ondersteunen allemaal het WebRTC-project, dat het begin moet vormen van nieuwe browserapplicaties voor realtimecommunicatie die JavaScript API’s en HTML5 kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot de camera en microfoon van een toestel.

Zoals Mozilla benadrukte toen het de ondersteuning voor de technologie toevoegde aan Firefox 24 voor Android, kunnen ontwikkelaars de streams van de camera of microfoon rechtsreeks opvangen in de browser, enkel door het gebruik van Javascript; browser-naar-browser telefoneren; en peer-to-peer browserapps ontwikkelen om te chatten, gamen, of afbeeldingen te delen. Mozilla liet toen ook nog weten dat de WebRTC-ervaring nog wat ruwe kantjes kon hebben.

Om de nieuwe feature uit te proberen, raadt Opera de site appear.in aan, die gesprekken met tot acht personen tegelijk ondersteunt. Gelijkaardige sites zijn bijvoorbeeld talky.io, apprtc.appspot.com, en codeshare.io.

Hoewel die toegang tot de camera en microfoon vanuit de browser allerlei mogelijkheden biedt, zijn er natuurlijk ook duidelijke privacyrisico’s aan verbonden. Om dit probleem aan te pakken, zegt Opera dat zijn Androidbrowser de gebruiker een melding geeft op het scherm als er toegang gevraagd wordt tot de camera of microfoon, net zoals bij de desktopversie.

De update brengt ook een vernieuwd ontwerp naar Opera’s Speed Dial, en geeft je de mogelijkheid om de navigatiebalk van de browser aan te passen aan een telefoon of tablet. Ook de Chromium-kern van de browser kreeg een update en werd naar versie 33 gebracht.

Opera 20 kan je vanaf vandaag installeren via Google Play.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business