Nieuws

De grote Windows 8.1-update onder de loep

Voor volgende maand staat een grote update van Windows 8.1 gepland. De bedoeling is om de desktopervaring te veraangenamen voor gebruikers met toetsenbord en muis. Welke veranderingen kun je verwachten?

Op de planning voor volgende maand staat een grote update voor Windows 8.1. De bedoeling is om de desktopervaring te veraangenamen voor gebruikers met toetsenbord en muis. Welke veranderingen kun je verwachten?

Afsluiten
Een van de meest voorkomende klachten sinds de lancering van Windows 8 is dat gebruikers niet weten hoe ze het systeem uit moeten schakelen. Daarnaast is de zoekfunctie (te) goed verborgen. In de aanstaande update worden knoppen aan het startscherm toegevoegd, waardoor het Charms-menu overbodig wordt.

[related_article id=”161452″]

Nieuwe muisopties
Veel van de aanpassingen in Windows 8.1 Update 1 merk je alleen als je een muis gebruikt. Op een apparaat met een aanraakscherm kun je extra opties naar voren halen door ergens op te drukken en vast te houden. Wanneer je met een muis navigeert, krijg je een lijst met contentgevoelige opties als je met rechts op een tegel klikt.

Windows Store-apps op de taakbalk
Je moet goed zoeken om deze nieuwe functie te vinden, door met je rechtermuisknop op de taalbalk te klikken en eigenschappen te selecteren. Zet je een vinkje voor deze mogelijkheid dan kun je snelkoppelingen naar apps op je taakbalk zetten, tussen de reguliere programma"s.

Taakbalk is overal beschikbaar
Een van de meest aanhoudende kritieken op Windows 8 is dat het twee verschillende methodes gebruikt om van programma te wisselen. De taakbalk is om tussen desktopprogramma"s te switchen – net als in Windows 7. Maar om te veranderen van apps uit de Windows Store heb je een rij pictogrammen aan de linkerkant van je scherm. Deze komen tevoorschijn als je met je muisaanwijzer in de linkerbovenhoek gaat staan.

Windows 8.1 Update 1 maakt die handeling overbodig door de taakbalk overal beschikbaar te maken, waaronder in het startscherm en Windows Store-apps. Voor de update is de taakbalk verborgen als die actief zijn. Nu is het mogelijk om met een enkele muisklik van applicatie te veranderen.

Tevens is het vanuit de taakbalk mogelijk de indeling van je scherm te bepalen, welke app waar staat, waardoor je meerdere apps naast elkaar geopend kunt hebben op je scherm.

Titelbalk voor Windows Store-apps
De manier om een Windows Store-app te minimaliseren is niet voor de hand liggend wanneer je een muis gebruikt. Windows 8.1 Update 1 brengt hier een kleine verandering in aan door het toevoegen van een titelbalk met extra knoppen. Deze balk verschijnt direct na het openen van de app en als je de muisaanwijzer naar boven in het beeld beweegt.

Opfrisbeurt Internet Explorer 11
Onderdeel van Windows 8.1 Update is een aanzienlijke opfrisbeurt voor Internet Explorer 11. De leesmodus krijgt meer aandacht. Daarnaast kun je direct vanuit de browser de instellingen openen en hoef je die niet meer via een omweg (lees: Charms-menu) te bereiken.

In Windows 8 kun je een website toevoegen aan je startscherm. Er verschijnt dan een tegel die je direct naar de website leidt. Windows 8.1 Update 1 geeft je extra opties voor deze tegels. Zo kun je onder meer de tegels groter maken en notificaties aanzetten (mits de website over een RSS-feed beschikt).

Officieel debuut OneDrive
Na een verloren rechtszaak tegen het Britse BSkyB heeft Microsoft ingestemd met het veranderen van de naam van zijn cloudopslagdienst naar OneDrive. Het nieuwe merk is terug te vinden in de instellingen na de installatie van Windows 8.1 Update 1.

Windows 8.1 introduceerde al een keur aan veranderingen aan het startscherm. Na Update 1 krijg je nog meer mogelijkheden om je systeem te personaliseren. Zo kun je nog meer apps weergeven op je scherm door dit te activeren in de instellingen.

Nieuwe apps installeren
Het installeren van een nieuw programma of Windows Store-app zorgde ervoor dat de icoontjes werden toegevoegd aan het startscherm, met een overvloed van tegels tot gevolg. Dit is al aangepakt in Windows 8.1 door icoontjes niet meer standaard op het startscherm te plaatsen.

Dat resulteerde weer in andere problemen, met gebruikers die hun nieuw geïnstalleerde apps nergens konden vinden. De update pakt dit aan door aan het startscherm een notificatie toe te voegen met een pijl die verwijst naar de apps-view. Eenmaal daar aangekomen zie je duidelijk wat de nieuwe apps zijn, deze zijn namelijk gemarkeerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business