Nieuws

Firefox 29 krijgt flinke opfrisbeurt

Met nieuwe tabs, nieuwe menu's en een nieuwe look heeft Firefox een tweede leven gekregen. En lijkt de browser sterker op Chrome dan ooit.

“De grootste update in tijden”. Zo noemt Jonathan Nightingale, de vicepresident van Mozilla, de nieuwe versie van Firefox en dat is niet eens overdreven.

In totaal kreeg de bijna twaalf jaar oude browser meer dan 1.300 veranderingen mee, waaronder een compleet nieuwe interface die Australis werd gedoopt, nieuwe veiligheidsvoorzieningen en een nieuw synchronisatiesysteem over verschillende apparaten en besturingssystemen heen. De browser ziet er nu ook praktisch hetzelfde uit op zowel Windows, OS X als Linux.

Richting Chrome en Internet Explorer
Met de nieuwe update verschuift Firefox grafisch duidelijk richting Chrome en Internet Explorer, zijn twee grootste concurrenten. Rechts bovenaan staat nu bijvoorbeeld een knop met drie lijntjes, die een menu opent naar veelgebruikte functies die makkelijk te bedienen zijn op een aanraakscherm. De oranje Firefox-menuknop is dan weer verdwenen. De tekst in de tabs blijft ook altijd leesbaar, ook als er heel veel op je scherm staan.

De twee kleinere veranderingen waren al eerder doorgevoerd: een Download Manager-knop en een forwardknop die alleen verschijnt als er daadwerkelijk een webpagina is waar je naartoe kan gaan.

Zoals vroeger is het ook mogelijk om de interface helemaal naar je hand te zetten, een mogelijkheid waar Firefox bekend om staat. Met klikken en slepen kan je het menu aanpassen en knoppen toevoegen of verwijderen. Ook het zoekvenster en adresvenster zijn flink te personaliseren.

Makkelijker synchroniseren
Ook het synchronisatiesysteem, waarmee je bookmarks, instellingen, je geschiedenis en voorkeuren kan delen over verschillende machines en besturingssystemen, werd flink op de schop genomen. Dat zat vroeger verborgen onder een hele laag menu’s, maar wordt nu een stuk prominenter naar voren geschoven. Ook het ingeven van een willekeurig, wisselend wachtwoord is er niet meer bij. Gebruikers moeten nu inloggen met een gebruikersnaam en eigen wachtwoord. Na verloop van tijd zal ook tweetrapsauthenticatie ondersteund worden.

Problematische Android
Volgens Netmarketshare neemt het percentage gebruikers van Firefox de laatste jaren af, van ruim 20% in mei 2013 tot 17,6% in maart 2014. Dat hoeft echter geen rampzalig nieuws te zijn, aangezien het totale aantal internetsurfers nog altijd stijgt. Problematischer echter is het marktaandeel op Android, dat nauwelijks 0,01% bedraagt.

De banden tussen de desktopversie en de mobiele versie van Firefox aanhalen is een van de manieren waarop Nightingale die situatie wil rechtzetten. Met Firefox 29 wordt daartoe alvast een flinke stap gezet. 

Je kunt de nieuwe Firefoxversie hier bij Mozilla downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business