Nieuws

Helft van e-mails niet versleuteld

Uit een rapport van Google blijkt dat een schrikwekkende hoeveelheid van alle verzonden e-mail op geen enkele manier versleuteld is, en dus in theorie door iedereen kan bekeken worden.

Uit het nieuwste rapport van Google blijkt dat 40 tot 50 procent van alle e-mails verzonden naar Gmail van een andere e-mailprovider niet versleuteld is.

Een opmerkelijk resultaat, waarvoor Google aan de alarmbel trekt. De inhoud van e-mails die niet versleuteld zijn, is immers even privé als de tekst op een postkaartje dat niet in een envelop zit.

[related_article id=”158901″]

Uit de resultaten blijkt dat onder meer Groupon het erg slecht doet: minder dan één procent van de mails verzondendoor de couponwebsite naar Gmail heeft enige vorm van versleuteling. Zelfs Live en Hotmail van Microsoft doen het niet geweldig: de meerderheid van de verzonden e-mails is wel versleuteld, maar lang niet allemaal.

Google zelf beveiligt wel alle data die van en naar de eigen diensten worden verzonden, maar bij mails buiten Gmail om is het van andere providers afhankelijk. Daarom wil Google alle andere mailproviders attent maken op het probleem en hen overtuigen actie te ondernemen. Vroeger was het onversleuteld verzenden van elektronische post de standaard, en alleen wanneer iedereen samenwerkt kunnen we alle e-mail beveiligen, klinkt het bij Google.

Chrome-extensie
Ook gebruikers kunnen binnenkort actie ondernemen. Het bedrijf werkt aan een plug-in voor Chrome die het mogelijk moet maken om al zijn mail te versleutelen met het PGP-protocol. PGP, wat staat voor Pretty Good Privacy, codeert de inhoud van je e-mail zodat niemand buiten de bedoelde contactpersonen kan lezen wat er in de mail staat. Ontwikkelaars kunnen hier al aan de plug-in, maar momenteel is deze nog onstabiel en dus niet voor gebruik bedoeld.

Het volledige rapport over de veiligheid van e-mails kan je hier bekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business