Nieuws

AMD wil laptop die het 50 uur uithoudt

Chipmaker AMD zal de komende zes jaar veel aandacht besteden aan het stroomverbruik van zijn batterijen. Een laptop moet zo tot vijftig uur meegaan.

AMD gaat het basisontwerp van zijn chips flink op de schop de nemen om ze energiezuiniger te maken. Over de volgende zes jaar moeten chips tot 25 keer efficiënter gaan omspringen met energie. Een laptop moet het op die manier tot vijftig uur kunnen uithouden in stand-by.

Dat soort batterijduur toevoegen wanneer de pc ook daadwerkelijk gebruikt wordt, zou natuurlijk nog beter zijn, zo geeft AMD toe. Maar wanneer dat mogelijk zal worden, daar wil het bedrijf nog geen jaartallen op plakken.

[related_article id=”152275″]

Zowel voor x86 als ARM
AMD probeert de prestatie-per-watt aan te scherpen, met zowel de nadruk op efficiëntie als performantie. Ook technologische vooruitgang als kleinere chips, nieuwe transistors, nieuwe geheugentechnologieën, SSD’s en softwareverbeteringen zullen het bedrijf helpen bij het halen van zijn doelen.

De performantie-per-watt die AMD de volgende jaren wil verbeteren, meet het bedrijf op de gezamenlijke prestaties van de CPU en de GPU, die samen op één chip zitten. De meeste snelheidsverbeteringen komen de laatste jaren echter vooral van GPU’s. “In sommige gevallen kan de performantie-per-watt van de GPU tien keer hoger liggen dan van de GPU”, zegt AMD-medewerker Sam Naffziger. 

Over de laatste tien jaar gezien, kon AMD de performantie-per-watt al met een factor tien opschroeven. De ingenieurs nemen nu nog eens alle chiponderdelen onder de loep. Een idee is bijvoorbeeld om onderdelen die niet gebruikt worden uit te schakelen, ook al is dat maar voor een fractie van een seconde.

De nieuwe energiezuinige politiek zal doorgevoerd worden in zowel x86- als ARM-processoren, zegt AMD. De ARM-chips, die vooral in tablets en smartphones gebruikt worden, worden nu al als zuiniger beschouwd dan de x86-chips.

Wet van Moore doet geen cadeautjes
Chips verkleinen wordt technisch gezien steeds moeilijker, dus daar moeten software- en hardware-aanpassingen een handje toesteken. “De wet van Moore doet ons geen cadeautjes als het op energie-efficiëntie aankomt”, zegt Naffziger. AMD brengt bijvoorbeeld softwaretools uit zodat programmeurs de CPU’s en GPU’s beter parallel kunnen laten samenwerken.

Nog een technisch foefje dat AMD wil inzetten, is het poolen van geheugenresources die alle processors kunnen aanspreken. Dit verlaagt de reactietijd en gebruikt minder systeemcapaciteit. Onder meer de Xbox One en de Playstation 4 zijn hiermee uitgerust, alsook de eigen Kaveri-chips van AMD.

Ook de precieze hoeveelheid stroom die naar actieve delen van de chip gestuurd wordt, kan nog worden verbeterd, zegt Naffziger. En ook wat graphics betreft zal het energie-management tot op het frame afgesteld worden op net genoeg stroom te leveren om video’s of games op de gewenste resolutie en framerate af te spelen.

Intel: andere strategie
Uiteraard probeert ook aartsvijand Intel zijn chips zuiniger te maken, vooral door steeds meer voltageregelaars op de chip toe te voegen. Maar nu chips altijd maar kleiner worden kan dat een zeer duur en complexe zaak worden, meent Naffziger. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business