Nieuws

Rusland wil Tor-netwerk blootleggen

Rusland heeft een aanbesteding gedaan om de encryptie van het anonieme Tor-netwerk te kraken en informatie over de gebruikers te achterhalen.

De anonieme Tor-browser is een populaire anonimiseringstool in Rusland, waar de cencuur op de media nog altijd erg streng is. Bloggers proberen via Tor uit het zicht van de overheid te blijven, die nu op zijn beurt de eerste aanzet geeft om hier een einde aan te maken.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een aanbesteding gedaan waarmee het "technische informatie over de gebruikers en hun apparaat, die met het anonieme Tor-netwerk verbinding maken" hoopt te achterhalen, zo meldt RT.com. De aanbesteding van 3,9 miljoen roebel (ongeveer 83.000 euro) werd twee weken geleden al gedaan, maar werd nu pas ontdekt door verschillende mensenrechtenactivisten. De winnaar van het bedrag wordt op 20 augustus bekend gemaakt. 

[related_article id=”158578″]

Volgens de statistieken van Tor is het gebruik van het anonieme netwerk de afgelopen periode flink toegenomen, om de laatste week weer iets te dalen. Vooral de aankomende wet die eist dat bloggers die meer dan drieduizend bezoekers per dag trekken, zich laten registreren zou voor veel onrust zorgen onder onafhankelijk opererende nieuwsbloggers. De Russische veiligheidsdienst probeerde vorig jaar al het gebruik van programma"s om anoniem te kunnen surfen op internet uit te bannen, maar trok dit plan uiteindelijk terug.

Overigens is het Tor-netwerk al eens gekraakt. Twee onderzoekers van een Amerikaanse universiteit wisten de encryptie te kraken, maar mochten hun onthullingen uiteindelijk niet tonen aan de bezoekers van de Black Hat-hackersconferentie. Een commissie van de universiteit gaf geen toestemming, waardoor de onthulling werd afgeblazen. Het duo zou echter een goedkope en makkelijke manier hebben gevonden om Tor-gebruikers te identificeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business