Nieuws

Wat Windows 8.1 beter kan dan de concurrenten

Zeg wat je wil over het duale karakter van Windows 8.1, maar het besturingssysteem bevat enkele onderdelen die veel beter zijn dan die van de concurrentie.

Microsoft heeft gekozen voor een frontale aanval op de mobiele markt. Dat heeft het gedaan met Windows 8.1. Met een besturingssysteem dat werkt op elk type pc, is het voor het bedrijf belangrijk dat de mobiele variant goed werkt omdat het een interessante en populaire markt is.

Het probleem bij het ontwerpen van een flexibel besturingssysteem is dat het mobiele gebruik vaak niet ideaal is. Apparaten waarvan het de bedoeling is dat je er mobiel mee werkt profiteren het meest van een platform dat daar speciaal voor gemaakt is.

[related_article id=”160534″]

Petje af voor de mensen van Microsoft, want zij hebben precies dat gedaan met Windows 8.1. En door aanpassingen door de tijd heen is het besturingssysteem zowel voor mobiele als desktopomgevingen beter geworden.

Windows 8.1 beschikt over bepaalde onderdelen die beter zijn dan de concurrentie, zeker op de iPad en Android. Macbooks zijn een redelijk alternatief voor Windows-apparaten. Maar wanneer het aankomt op iOS en Android dan heeft Microsoft op de zes onderstaande onderdelen de overhand.

Ondersteuning van de muis
Ondanks dat zo goed als alle mobiele apparaten beschikken over aanraakschermen, zijn er nog steeds veel liefhebbers van de muis. Er is geen enkel ander randapparaat dat zo veel precisie en controle geeft over een drukke interface als de muis. Je kunt het kleinste item op je scherm aanklikken met zo ongeveer elke muis die ooit gemaakt is.

Deze goede controle met de muis is een groot voordeel van Windows ten opzichte van de concurrentie. De iPad beschikt helemaal niet over een muis en hoewel Android-apparaten wel kunnen omgaan met een muis, is de interface hier niet voor ontworpen. De implementatie is niet zo elegant als in Windows.

Ondersteuning trackpad
Bijna elke laptop en hybride-pc heeft een trackpad. En terwijl sommige een voorkeur hebben voor een losse muis, zijn er ook genoeg mensen die uitermate tevreden zijn over het gebruik van de pad. In de meeste gevallen gaat dit prima binnen Windows.

Net als bij de muis heeft de iPad geen ondersteuning voor een trackpad. Android wel, maar het gebruik ervan kan toch problemen opleveren omdat het platform ontworpen is voor aanrakingen. Op de Macbook werkt de trackpad ook goed.

In aanvulling op de standaard mogelijkheden beschikt Windows 8.1 over nog een aantal handige bewegingen. Vooral de opties om van buiten naar binnen te swipen op de trackpad om extra mogelijkheden naar boven te halen is erg nuttig.

Ondersteuning pen
Er is geen grote groep die enthousiast gebruikmaakt van een stylus op een mobiel apparaat. Maar degenen die dat wel doen hebben het ook echt nodig. Op dat gebied heeft Windows een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie, want ondersteuning hiervoor zit geïntegreerd in elk onderdeel van het besturingssysteem.

Op de iPad kun je ook een stylus gebruiken, maar je bent wel afhankelijk van de producten van Apple. Het zachte puntje is verre van precies en slechts enkele apps bieden hiervoor ondersteuning aan.

Slechts enkele Android-apparaten bieden ondersteuning voor een stylus, eigenlijk allleen de Galaxy Note-serie. Daarvoor heb je een speciale stylus van Samsung nodig. Daarnaast is er slechts een handjevol apps dat ermee om kan gaan.

Windows legacy-apps
Dit is geen voordeel dat meteen opvalt, maar is daarom niet minder belangrijk. Veel beroepen zijn afhankelijk van specifieke Windows-apps. De mogelijkheid om dergelijke applicaties te draaien op de mobiele apparaten van Windows levert een enorme boost op.

Geen enkel apparaat van de concurrentie kan omgaan met Windows-apps. Met de uitzondering van Macs, die kunnen dat wel als ze Windows volledig als virtuele machine draaien. Dit werkt vrij aardig, maar niets is vergelijkbaar met werken via de bronsoftware.

Gebruikerservaring
Er is al veel gezegd over het duale karakter van Windows 8.1. Voor velen is dat een goed ding. Het is niet alleen een prima besturingssysteem voor tablets, maar ook op laptops staat werken met Windows garant voor een goede ervaring

De iPad en Android-tablets kunnen net als een laptop gebruikt worden met een toetsenbord, maar het besturingssysteem is daarvoor niet geoptimaliseerd. Als je het volledige potentieel van een laptop wil zonder ergens iets in te leveren, dan hoef je niet verder te kijken dan Windows 8.1. Je kunt ook naar een Mac kijken, maar die werkt niet als tablet.

Office
Wie gebruik wil maken van een volledig functionerend Microsoft Office kan dit het beste doen op een apparaat met Windows. Er zijn momenteel diverse methodes om met Office te werken, zowel offline als online, maar alleen op Windows ben je ervan verzekerd dat je toegang hebt tot alle functionaliteiten van de kantoorsoftware.

Office voor de iPad is best goed, maar het is geen volledige implementatie met alle toeters en bellen. Dit zal ook het geval zijn voor de Android-versie wanneer die binnenkort verschijnt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business