Nieuws

Bescherm je clouddienst beter tegen aanvallen

Het lekken van foto's van beroemdheden uit hun iCloud-account is voor veel mensen reden hun clouddiensten beter te beveiligen. Dat kun je het beste doen met een verificatieproces in twee stappen.

De bekendmaking dat een hacker ingebroken zou hebben op de iCloud-accounts van beroemdheden als Jennifer Lawrence, Kate Upton en Brie Larson om intiem beeldmateriaal te onthullen domineert sinds het weekend het nieuws. Discussies en speculaties volgen elkaar op over de vraag wat er precies gebeurd is.

De beschuldigende vinger wijst in eerste instantie naar Apple, omdat de foto"s opdoken vlak nadat bekend werd dat er een zwakke plek zat in de Find My iPhone-optie. Het bedrijf laat Recode weten dat het een actief onderzoek begint naar de gehackte iCloud-accounts. Aangezien Apple zelden met de pers praat kun je wellicht de conclusie trekken dat de inbreuk zeer ernstig is.

[related_article id=”158256″]

Stormvloed
Sommige experts verwachten dat dit slechts het begin is van een stormvloed aan iCloud-hacks. Voor zover je het hacks kunt noemen, want eigenlijk is het niet meer dan een geautomatiseerd systeem dat de vijfhonderd meest gebruikte wachtwoorden probeert. Het systeem is dus vooral kwetsbaar doordat gebruikers slechte wachtwoorden kiezen.

Als je dus je intieme foto"s en bedrijfsgeheimen achter slot en grendel wil houden doe je er verstandig aan een sterk wachtwoord te kiezen. Dus niet “123456”, “password” of “welkom”. Het beste kun je gaan voor een makkelijk te onthouden maar moeilijk te raden wachtwoord. Gebruik bijvoorbeeld (delen van) een zin. Wachtwoorden als “Benelux?Europa!” of “Boudewijn?Albert?Filip!” zijn niet eenvoudig te raden maar makkelijker te onthouden dan bijvoorbeeld “arg#0507”.

Dubbele methode
Voor websites en diensten die je persoonlijke informatie bewaren waar je echt niemand bij wil hebben, is het verstandig een dubbele beveiliging toe te passen. Dit is de beste manier om pottenkijkers buiten de deur te houden. Met deze methode kan zelfs iemand die je wachtwoord heeft weten te ontfutselen, toch niet zomaar bij je gegevens omdat hij dan bijvoorbeeld ook je smartphone moet hebben.

Hieronder staan de mogelijkheden voor de populairste cloudopslagdiensten.

Apple iCloud
1. Log in bij Mijn Apple ID.
2. Klik op “Beheer uw Apple ID” en log in.
3. Kies “Wachtwoord en beveiliging”.
4. Onder “Two-Step Verification”, kies “Start” en volg de instructies.

Houd er rekening mee dat als je kiest voor de dubbele inlogmethode dat je er niet meer vanaf komt. Als je dan ooit je wachtwoord wil veranderen moet dat altijd via de dubbele methode.

Dropbox
1. Log in bij Dropbox.
2. Klik op je naam in de rechterbovenhoek om het accountmenu te openen.
3. Kies in dit menu voor “Settings”.
4. Klik op het tabblad “Security”.
5. Onder “Two-Step Verification” klik je op “Enable”.
6. Druk op “Get Started” en volg de instructies.

Je moet je wachtwoord opnieuw invoeren om de dubbele verificatie te activeren. Als je dit gedaan hebt krijg je de keuze over je veiligheidscode via sms wil ontvangen of via een mobiele app.

Google Drive
1. Log in bij Google via deze link.
2. Voer je telefoonnummer in.
3. Voer de code in die je ontvangt een sms"je of spraakbericht.
4. Volg de instructies.

Je krijgt een nieuwe code voor elke pc of apparaat waarmee je gebruik wil maken van de diensten van Google. Voor sommige diensten, zoals Gmail, die je benadert via een Apple-apparaat, of e-mailprogramma of berichtendienst, moet je een ook een specifiek wachtwoord voor die applicatie instellen.

Microsoft OneDrive
1. Log in met je Microsoft Account.
2. Ga naar “Beveiliging en wachtwoord”.
3. Onder “Verificatie in twee stappen” klik je op “Verificatie in twee stappen instellen”.
4. Klik op “Volgende” en volg de instructies.

Het kan zijn dat Microsoft je om een code vraagt die het bedrijf naar je mobiele telefoon stuurt, voordat je verificatie in twee stappen kunt instellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business