Nieuws

Politie haalt honderden illegale sites van Tor-netwerk

Politiediensten uit zestien Europese landen en de VS hebben ruim vierhonderd ondergrondse markten offline gehaald. Zeventien mensen zijn gearresteerd.

Operation Onymous, zo heet de operatie waarmee politiediensten als Europol en de FBI een slag hebben toegebracht aan de illegale markten die op het Tor-netwerk een onderkomen hadden gevonden. Daar waren onder meer wapens, drugs, nagemaakte paspoorten, bankbriefjes en kredietkaarten te koop.

Bij de illegale winkels die werden neergehaald zitten onder andere Cloud Nine, Hydra, Bluesky, Outlaw Market en Alpaca. Er zijn in totaal zeventien mensen gearresteerd en voor meer dan één miljoen euro aan Bitcoins in beslag genomen. Ook zowat 180.000 euro aan cash, drugs, goud en zilver werd geconfisqueerd.

[related_article id=”161920″]

Silk Road 2.0
De bekendste “dark market” die uit de lucht werd gehaald, was waarschijnlijk wel Silk Road 2.0. Het brein daarachter, de 26-jarige Amerikaan Blake Benthall, is een van de gearresteerden. Zijn naam is de enige die door de politie is bekendgemaakt.

België niet betrokken, Nederland wel
Bij operatie Onymous zijn zestien Europese landen betrokken. Nederland en Luxemburg zitten daar bij, België niet. Hoe de politiediensten precies achter de identiteit zijn gekomen van de mensen achter de dark markets, wordt niet onthuld.

De officiële aanklacht tegen Blake Benthall en Silk Road 2.0 licht wel een tipje van de sluier op. De FBI zou een undercover agent hebben ingezet om de website mee draaiende te houden. Die agent zou ook in Bitcoins betaald zijn geweest. Bovendien zou Benthall een persoonlijk e-mailadres gebruikt hebben om de servers te registreren die voor Silk Road gebruikt werden.

De eerste versie van Silk Road werd in oktober 2013 al door de FBI op zwart gezet, maar dook een tijdje daarna opnieuw op. Die site inspireerde ook heel wat andere ‘ondernemers’ om met dit soort illegale markten op Tor te beginnen.

Anonimiteit verzekeren
Het Tor-netwerk (The Onion Router) is een gratis netwerk dat er speciaal op gericht is om de anonimiteit van de gebruikers te verzekeren. Dat gebeurt door het internetverkeer over eigen servers te laten verlopen en daarbij de IP-adressen te strippen. Tor wordt zowel voor illegale activiteiten gebruikt als voor legale, bijvoorbeeld door activisten en journalisten die anoniem willen communiceren met bepaalde mensen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business