Nieuws

Uitvinder van de gameconsole is overleden

De ingenieur die in de vroege jaren '70 de voorloper van de huidige gameconsoles uitvond, overleed zaterdag op 92-jarige leeftijd.

Ralph Baer, bij het grote publiek gekend als de vader van de videogameconsoles, overleed zaterdag op 92-jarige leeftijd. Dat bevestigt de New York Times.

Baer kreeg het idee om videogames te spelen op een televisiescherm terwijl hij werkte als ingenieur bij een onderaannemer voor Defensie in 1966. Het resultaat van z’n werk werd uiteindelijk de Brown Box, een prototype voor de Magnavox Odyssey: de eerste gamingconsole voor thuis.

Nadat Sanders Associates, Baers toenmalige werkgever, in 1970 een patent aanvroeg voor diens uitvinding, trok de machine meteen een hoop aandacht. Sanders gaf een licentie uit aan Magnavox, en de Odyssey kwam op de markt in 1972. Het toestel was dan wel primitief naar de standaarden van vandaag – het had geen luidsprekers aan boord en draaide op batterijen – maar in 1972 werden er bijna 100.000 units verkocht. Vijf jaar later zou de Atari 2600 de gamingwereld definitief veroveren.

Ping-Pong
Baer ontwikkelde ook een aantal vroege spelletjes, zoals Ping-Pong, Handball en Soccer, plus het hersentrainingsspel Simon. Hij kreeg in 2006 de National Medal of Technology toegekend door president George W. Bush voor zijn pionierswerk in de videogame-industrie en werd in 2010 toegevoegd aan de National Inventors Hall of Fame.

Wie binnenkort in Washington D.C. komt, kan de originele Brown Box bezichtigen in het Smithsonian Institution.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business