Nieuws

Gefrituurd grafeen is de sleutel voor een langer batterijleven

Wetenschappers hebben een nieuwe batterijtechnologie ontwikkeld door grafeen bloot te stellen aan een proces dat veel weg heeft van frituren.

Met de juiste structuur en de juiste samenstelling kan grafeen gebruikt worden als electrode voor betere batterijen in onze smartphones en tablets, zo vermoeden wetenschappers. Om die structuur en samenstelling te bekomen moet het grafeen wel gefrituurd worden, schrijft Chemical & Engineering News.

Dat frituren gebeurt uiteraard niet in frietvet. Het grafeen wordt via een soort spray blootgesteld aan een organisch oplosmiddel van 160° Celsius. Hierdoor verdampt het water en blijft er een soort driedimensionale prop grafeen achter die wat weg heeft van een pom-pom.

Geleidbaarheid en stabiliteit
Grafeen (een enkel laagje koolstofatomen) staat al langer in de belangstelling van de wetenschap vanwege zijn hoge geleidbaarheid en stabiliteit. Tot nu toe was het echter vrij lastig om te produceren, het experiment met het frituren was er precies om gericht om het productieproces gemakkelijker te maken.

Er zijn al andere experimenten geweest om aan driedimensionale grafeenstructuren te komen (onder meer met aerogels en schuimen), maar daardoor krijgen ze een onregelmatige vorm waardoor ze niet meer geschikt zijn voor batterijen, zegt materiaalwetenschapper Sang-Hoon Park van de Yonsei-universiteit in Seoul.

Met de methode van Park en zijn collega’s wordt het grafeen tot een balletje opgeblazen waardoor het een grote oppervlakte krijgt en zo beter een elektrische lading kan doorgeven.

Consistente en schaalbare methode
Hoewel het nog jaren kan duren voor deze techniek op grote schaal zal worden toegepast, lijken de consistentie van de methode en de industriële schaalbaarheid nu al grote troeven.

Het zal dus enkel een kwestie van tijd zijn voor frituren net zo ingeburgerd wordt in het laboratorium als in de keuken. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business