Nieuws

Google Now leert (een beetje) Nederlands

Als je op je Androidtoestel een gesproken zoekopdracht geeft, dan leest Google het belangrijkste antwoord in het Nederlands voor.

Heb je een Androidtelefoon en wil je iets opzoeken? Vanaf nu kan je je vraag gewoon uitspreken en dan krijg je in het Nederlands antwoord van Google. De zoekreus heeft het spraakgestuurd zoeken uitgebreid met meer talen, waaronder die van ons.

Het in het Nederlands stellen van vragen kan al bijna twee jaar, maar je antwoord werd niet voorgelezen. Alleen als je Engels als standaardtaal had ingesteld las Google het belangrijkste antwoord voor, maar dan moest de vraag ook in die taal gesteld worden. Eind 2013 werden al meer talen toegevoegd, maar mensen die Nederlands praten moesten ruim een jaar langer wachten.

[related_article id=”158901″]

Je krijgt de beste resultaten met duidelijke zoekopdrachten. "Wie is de minister-president van Nederland?" bijvoorbeeld, of "Hoeveel mensen wonen in Turnhout?".

Toch is deze functionaliteit in het Nederlandse taalgebied nog beperkt. Nadat je een antwoord hebt gekregen kun je niet doorvragen. Dus na je vraag "Wie is de koning van België?", kun je niet de vraag stellen "Hoe oud is hij?".

Android Wear

Het toevoegen van Nederlands aan gesproken zoekopdrachten is pas een eerste stap. Bij verdere spraakfuncties als de conversatiemodus wordt de taal nog niet ondersteund. Het is ook een van de grote nadelen van Android Wear in België en Nederland. Het besturingssysteem voor wearables is namelijk deels afhankelijk van spraakbediening. 

Zo werkt "Ok Google" nog niet wanneer je smartphone ingesteld staat op Nederlands. Dit is deels op te lossen door Engels in te stellen als primaire taal. Andere spraakopdrachten werken ook nog steeds niet. Zo is het nog steeds niet mogelijk om met een Nederlands commando systeemfuncties in of uit te schakelen, of een app te starten.

Om Google in het Nederlands te laten antwoorden op onze vragen, moesten we onze telefoon in het Nederlands instellen, en de taal bij "Uitvoer voor tekst-naar-spraak" onder het menu "Taal en invoer" bij de instellingen naar Nederlands veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business