Nieuws

Connected Paper gebruikt je lichaam als informatiegeleider

Ericsson werkt aan een uiterst intrigerende technologie waarmee je informatie over een voorwerp kan laten verschijnen op je smartphone, gewoon door dat object aan te raken.

Stel je voor: je raakt een stukje papier aan – denk aan een visitekaartje of het etiket op een fles tomatenpuree – en de bijhorende info, zoals het LinkedInprofiel van de eigenaar of de vervaldatum van het product, verschijnt bijna meteen op je smartphone.

Dat is precies wat een werkend prototype van een nieuw systeem van Ericsson tot stand kan brengen. Het bedrijf noemt de gloednieuwe technologie Connected Paper, en als je het mij vraagt, is dat een veel te banale naam.

Connected Paper maakt namelijk gebruik van zogenaamde capacitive coupling, wat kort gezegd inhoudt dat de elektrische pulsen die de informatie bevatten door je lichaam reizen en zo de gewenste actie oproepen op je smartphone. De technologie is gebaseerd op hetzelfde systeem als de capacitieve touchscreens die we vandaag gewend zijn: ook die reageren op de nabijheid van je vinger, en niet op de druk die je uitoefent op het scherm.

Net zoals bij touchscreens voel je van de verplaatsing van data bij het Connected Paper helemaal niets, en je moet een object niet langer aantikken met je toestel, zoals nu het geval is bij NFC. In feite wordt je lichaam gebruikt als powerline-netwerk tussen het papier en je telefoon.

Ericsson liet het prototype voor het eerst zien op CES; het merk stelt dat er datatransfers tot 10 Mbps mogelijk zijn met de technologie. En de gedemonstreerde toepassingen, zoals het oproepen van een lijstje productinfo als je het label aanraakt, zouden maar een paar bytes kosten.

Het merk gokt er daarenboven op dat niet alle info door het lichaam zal moeten worden verplaatst: het bedrijf investeerde sterk in 5G-netwerken, die duizenden simultane downloadverzoeken voor info kunnen behandelen zonder teveel vertraging.

Voorlopig is dat echter nog toekomstmuziek. Onderstaande foto toont de ontvanger voor de stromen die het slimme papier verstuurt – die is voorlopig nog niet echt klein genoeg om in een smartphone te verwerken. Daarenboven zal het waarschijnlijk nog tot 2020 duren voor 5G-netwerken echt worden uitgerold.

Afbeeldingen via CNet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business