Nieuws

The Egg: een webserver in je broekzak

Een Californische startup probeert via crowdfunding The Egg tot leven te brengen: een harde schijf annex touchscreen-toestel annex webserver - en dat allemaal in broekzakformaat.

Soms lanceren er op crowdfundingwebsite Kickstarter projecten of producten die op intrigerende wijze balanceren op het randje tussen briljant en flop-in-wording. The Egg van het Californische EggCyte is er zo eentje.

Wat is The Egg dan precies? Het (k)eivormige toestelletje – ongeveer half zo groot als de gemiddelde smartphone van vandaag en gelukkig niet zo dik als een ei – laat zich nog het best omschrijven als een hybride van een webserver, een harde schijf, en een wifi-hotspot. Het ding heeft een klein touchscreen aan boord, en draait verassend genoeg op Tizen, het op Linux gebaseerde OS dat ontwikkeld werd door Intel en daarna overgenomen werd door Samsung.

[related_article id=”161563″]

Het ei springt in eerste instantie op de kar van de externe opslag voor mobiele toestellen, een categorie die recent flink aan het boomen is. Het ding heeft maximaal 256 gigabyte opslag aan boord, en je kan het dan ook gebruiken als extra ruimte voor je te kleine telefoon of tablet. The Egg kan verbinden met wifinetwerken, maar je kan er ook met een USB-kabeltje je foto’s en andere media op kopiëren van je smartphone.

Daarnaast staat er echter ook een webserver op het ei, met een unieke domeinnaam die de gebruiker zelf kan instellen, en dat is waar het interessant wordt. Met die webserverfunctionaliteit kan je het ei gebruiken als een soort private combinatie tussen een sociaal netwerk en een cloudopslagprovider. Je zet je foto’s bijvoorbeeld in je eigen cloud, waarna je die kan delen met wie jij dat wil, en die toestemming kan jij (en alleen jij) ook weer terug intrekken.

Dat lijkt voor sommige gebruikers misschien wat teveel gedoe, maar wie het beu is dat z’n gegevens in de cloud niet bepaald veilig zijn – vraag maar aan die celebrities en Snapchat-slachtoffers van eind vorig jaar – én dat Facebook en consorten hun uiterste best doen om alles over jou te weten te komen, enkel en alleen om die info door te verkopen aan de hoogste bieder, ziet de voordelen. The Egg is misschien niet het perfecte antwoord; het toestel dat de hegemonie van de publieke sociale media zal willen breken, zal moeten uitblinken in afwerking en gebruiksgemak.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business