Nieuws

Youtube schakelt over naar video via HTML5

Youtube stapt over naar HTML5 als standaard om video's af te spelen. Daardoor is er weer een reden minder om Flash te gebruiken.

Youtube neemt eindelijk afscheid van Flash en gebruikt voortaan HTML5 als standaard om video’s af te spelen.

Het videoplatform experimenteert al enkele jaren met HTML5 voor zijn videospeler, en gebruikt de standaard reeds in mobiele apps waar Flash niet ondersteund wordt, maar tot nog toe waren er enkele beperkingen die verhinderden om Flash op alle platformen voorgoed vaarwel te zeggen.

[related_article id=”160734″]

Met name het gebrek aan ondersteuning voor Adaptive Bitrate in HTML5 was een probleem, dat ondertussen is opgelost. Adaptive Bitrate (ABR) zorgt ervoor dat de kwaliteit van video’s automatisch kan worden aangepast aan de netwerksnelheid van de gebruiker, zodat die minder vaak een bufferscherm te zien krijgt.

Ook ondersteuning voor digital rights management via Encrypted Media Extensions is ondertussen in HTML5 voorzien, iets waar onder meer Mozilla Firefox lange tijd tegen gekant was, maar met tegenzin accepteerde. Bovendien maakt de HTML5-videospeler gebruik van de vp9-videocodec, die maar liefst 35 procent minder data zou verbruiken in vergelijking met Flash. Dat is vooral interessant in het licht van een toename van HD- en 4K-content op Youtube.

Youtube gebruikt HTML5 voortaan standaard voor zijn videospeler in alle recente versies van Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 en de betaversie van Firefox. De stabiele versie van Firefox blijft voorlopig nog de Flash-speler gebruiken, evenals oudere versies van de eerder genoemde browsers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business