Nieuws

iPhone 6 stuwt Apple naar recordcijfers

Apple heeft zijn beste kwartaal achter de rug sinds het bedrijf 38 jaar geleden werd opgericht. Vooral de nieuwe iPhone verpulverde alle verwachtingen.

Apple heeft in het vorige kwartaal 74,5 miljoen iPhones verkocht, een record en veel meer dan de 66,5 miljoen waar analisten vanuit gingen. Dit was het eerste volledige kwartaal waarin de nieuwe iPhones te koop waren.

Het bedrijf uit Cupertino rapporteerde een omzet van in totaal 74,6 miljard dollar en een nettowinst van 18 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal vorig jaar tikte de winst af op 13,1 miljard. Apple beschikt nu over een oorlogskas van zo’n 177 miljard dollar.

[related_article id=”158256″]

Dalende cijfers voor iPad

Het succes van de iPhone kwam ten koste van de iPad, die voor het vierde opeenvolgende kwartaal lagere verkoopcijfers moest slikken. Consumenten prefereren blijkbaar Apples grote smartphones boven de tablet. De iPad kon nog 21,4 miljoen kopers verleiden, een daling van 18 procent.

Terwijl de iPad goed is voor tien procent van Apples jaaromzet, ligt dat bij de iPhone op ruim de helft. In dit kwartaal was dat zelfs 70 procent. Analisten waarschuwen dat het bedrijf moet oppassen dat het niet te afhankelijk wordt van zijn smartphoneafdeling. Het eerste kwartaal van Apples boekjaar, dat eindigt in december, is meestal het beste omdat daar de eindejaarverkopen in zijn opgenomen en er een nieuw iPhone-model is verschenen.

Apple is nu de tweede grootste smartphoneproducent ter wereld, na Samsung. De nieuwe cijfers staan in schril contrast met vorig jaar, toen het er op leek dat Apple zijn momentum aan het kwijtspelen was. Toen leek het er op dat niets Samsung kon afstoppen en waren het Chinese nieuwkomers als Xiaomi die aan Apples hegemonie knabbelden. Ondertussen is Samsung zelf in moeilijk vaarwater terechtgekomen.

Mac doet het goed

Niet alleen de iPhone deed het goed, ook de vraag naar Mac-computers steeg. Apple wist er 5,52 miljoen te slijten, tegen 4,84 miljoen vorig jaar. Ook dit cijfer lag hoger dan de verwachtingen.

De goede verkoop van Macs is opmerkelijk, omdat de wereldwijde pc-markt onder druk staat. Volgens marktonderzoeker IDC daalde de pc-afzet in het vierde kwartaal met 2,4 procent. Apple is nu de vijfde computerverkoper ter wereld.

Apple Watch in april

Op de presentatie van de cijfers onthulde topman Tim Cook ook dat de langverwachte Apple Watch vanaf april in de winkels zal liggen. Eerder had Apple aangekondigd dat dat “begin 2015” zou zijn. De Apple Watch zal minstens 349 dollar gaan kosten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business