Nieuws

Wiko verbaast met dunste 4G-smartphone ter wereld: een eerste indruk

De nieuwste Wiko is uniek: nergens zal je een dunnere smartphone met 4G vinden. Ook het scherm is heel erg mooi, maar dat wil niet zeggen dat er geen minpuntjes zijn.

Niet meer dan 5,1 mm dik, daar mag je al eens mee uitpakken. De Highway Pure is ultradun maar ligt goed in de hand. Wiko introduceerde het nieuwe toestel op MWC en ik nam alvast een kijkje. De smartphone oogt mooi en is subtiel afgewerkt met een metaal ogende rand die beschikbaar is in een verzameling aan kleurtjes. Dun voelt al snel premium aan en dat is bij deze Wiko niet anders. Het is dan ook een Highway. Wiko heeft intussen meer modellen met unieke namen dan er sterren aan de hemel zijn, maar de Highway-reeks, dat zijn de vlaggenschepen.

[related_article id=”161563″]

Amoled

Het scherm weerspiegelt die vlaggenschip-status: de kleuren van het 4,8 inch-scherm zien er adembenemend uit dankzij de amoled-technologie. Dat staat wel bij Wiko, een merk dat al sinds zijn ontstaan in 2011 voor kleur kiest. De Pure is uitgerust met een 5 MP-frontcamera en een 8 MP-hoofdcamera. Die laatste is erg doorsnee. Ik nam enkele kiekjes om een idee te krijgen van de prestaties en ik was onder de indruk noch teleurgesteld. Voor de camera moet je deze Wiko niet kopen maar evenmin laten liggen.

Het toestel is uitgerust met enkele Wiko-eigen apps zoals een bestandenverkenner en een eigen galerij. Die zien er kleurrijk en leuk uit en dat past wel bij het soort telefoon dat het merk op de markt wil zeggen. Android zelf is bovendien niet verdwenen onder één of andere zware schil, altijd een plusplunt. Helaas zag ik dat de Wiko nog steeds Android 4.4.4 KitKat draait. Aangezien het toestel nog niet in de rekken ligt is dat een spijtige keuze; iedere nieuwe Androidtelefoon die vandaag uitkomt zou eigenlijk Android Lollipop moeten draaien. Een woordvoerder van Wiko geeft gelukkig aan dat een update wel in het verschiet ligt.

Matige binnenkant

De Highway Pure is dus een lust voor het oog, maar wat met de plaatsen waar de zon nooit schijnt? Onder het dunne chassis zitten ingewanden die meer naar de lage kant van het spectrum neigen dan de hoge. Concreet gaat het om een Snapdragon 410: Qualcomms nieuwste budgetdraak met 4G-capaciteit. Een gametelefoon koop je hier dus niet, al is de 410 sterk genoeg om Android naar behoren te draaien. Ik multitaskte zoveel mogelijk (zonder internetverbinding) en merkte geen vertraging op in de interface van de telefoon.

De Pure komt in mei naar de winkel, maar van een officiële prijs is helaas nog geen sprake. Officieus zou het wel eens kunnen dat het prijskaartje zal doen denken aan wat je gewoon bent van de bovenkant van het middenspectrum. Dat is eerder hoog als je puur afgaat op de ingewanden, maar begrijpelijk wanneer je het knappe design in rekening neemt. Het ultradunne design is wel degelijk uniek en de moeite waard. Dat maakt dat je deze telefoon koopt voor de looks en niet zozeer voor de kracht. Wil je een elegant toestel, dan doet Wiko je hier een interessant voorstel; voor een prestatiemonster moet je ergens anders zijn.

Update: Het komt ons ter ore dat er nog een dunnere telefoon bestaat. De Chinese Oppo R5, die bij ons nergens in de rekken ligt maar wel online te bestellen valt, is nog een klein beetje dunner.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business