Nieuws

Windows 10 neemt minder plaats in op je harde schijf

De populariteit van SSD-schijven en goedkope tablets met weinig opslagruimte is geen probleem voor Windows 10, zegt Microsoft. Het OS zal veel minder schijfruimte nodig hebben.

Microsoft werkt volop aan de ‘schijfvoetafdruk’ van Windows 10. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in een blogbericht. De systeembestanden van Windows worden gecomprimeerd (een optie die voor het eerst zonder veel uitleg opdook in Build 9879) en ook de manier waarop herstelbestanden werken zal drastisch veranderen. Volgens Microsoft kan de benodigde schijfruimte voor Windows-bestanden zo tot 45 procent ingekrimpt worden.

 

De laatste vijftien jaar had elke Windows-versie meer plaats nodig. Omdat harde schijven meegroeiden in capaciteit en prestaties maakte dit niet zoveel uit. Met de opkomst van SSD-opslag is dat niet meer het geval.

[related_article id=”161452″]

SSD-schijven maakten hun introductie in toplaptops rond de tijd dat Windows 7 op de markt kwam. Ze bieden veel snellere prestaties dan conventionele schijven, maar kosten ook veel meer. Hun prijzen zijn nu sterk aan het dalen, maar de prijs-per-gigabyte ligt nog altijd een stuk hoger dan bij de gewone hard disks.

De opkomst van kleine, goedkope Windows-tablets (bedoeld om de concurrentie met Android aan te gaan) vergroot het probleem nog. Zij gebruiken flash-geheugen, trager dan SSD’s, maar nog altijd veel sneller dan een hard disk, en beperken de opslagcapaciteit tot 32 of zelfs maar 16 gigabyte.

Kopzorg erbij

Met de introductie van Windows 8 kwam daar nog een kopzorg bij. Elke pc die verscheept wordt met Windows 8 en 8.1, moet op zijn schijf een herstelpartitie hebben met een ‘image’ van het originele OS. De grootte van die partitie wordt door de pc-fabrikant bepaald.

Op een Surface Pro 3 bijvoorbeeld wordt ongeveer tien procent van de totale opslagruimte ingenomen door de herstelpartitie. In Windows 8.1 werd dat probleem al deels aangepakt, door toe te laten om de herstelpartitie ook dienst te laten doen als systeempartitie.

In Windows 10 zit de oplossing in twee nieuwe technieken. Vooreerst kan Windows voortaan de systeembestanden comprimeren. Op 32 bit-systemen levert dan 1,5 gigabyte aan ruimte op. Op 64-bit-systemen zo’n 2,6 gigabyte. Ook Windows 10-telefoons zullen er hun voordeel mee kunnen doen.

Windows 10 maakt ook komaf met de aparte herstelbestanden die zoveel ruimte innemen. Hiermee wordt 4 tot 12 gigabyte gewonnen. Door het herontwerpen van de Refresh/Reset-functies, brengt dit nog een voordeel mee. Zonder aparte herstelpartitie, wordt het hele OS hersteld in plaats van runtime systeembestanden te gebruiken. Na een herinstallatie van je systeem moet je dan geen ellenlange lijst van updates meer downloaden.

Ook de herstelpartitie inzetten als systeempartitie hoeft voortaan niet meer. De oorspronkelijke invoering van het systeem was slordig, verplichtte OEM’s om een speciale installatieprocedure te gebruiken en maakte het leven van ontwikkelaars lastig. De nieuwe comprimeerfuncties zullen het standaardinstallatieproces gaan gebruiken.

Volgens Microsoft zullen de meeste nieuwe pc’s en tablets van de nieuwe functies gebruik kunnen maken. Machines met weinig RAM-geheugen of zwakke CPU’s kunnen wel door het bedrijf geblokkeerd worden als blijkt dat de compressie- en decompressiefuncties de prestaties te zeer aantasten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business