Nieuws

Chrome Data Saver bespaart datakosten via browserextensie

De datacompressie-tool die Google in zijn mobiele Chrome-versie inbouwt, komt ook naar de desktop.

Google heeft een betaversie uitgebracht van Data Saver voor de desktopversie van Chrome. De extensie kan handig zijn voor wie bijvoorbeeld surft op mobiel internet via de tethering-functie van zijn smartphone.

Zoals de naam al laat vermoeden, moet Data Saver er voor zorgen dat het aantal verbruikte megabytes en de bijhorende kosten naar beneden gaan. De extensie laat ook zien hoeveel dataverbruik hij de surfer al bespaarde.

[related_article id=”158901″]

Het verbruik van data mag dan al lager liggen, Data Saver komt ook wel met enkele nadelen: de kwaliteit van foto’s op websites gaat er bijvoorbeeld op achteruit. Net zoals bij de mobiele versie wordt er ook geen compressie toegepast als je een HTTPS-pagina bezoekt en dit om de privacy niet te schenden. Dat betekent ook dat Data Saver geen videofilmpjes zal compresseren op Youtube of wanneer je surft in Incognito-mode.

Nog een ander nadeel is dat de kans bestaat dat locatiediensten niet werken, wanneer de extensie aan staat, zegt Google. Daarnaast zou het ook kunnen voorvallen dat er niet kan ingelogd worden op intranet-sites.

Besparingen tot 50%

Google experimenteert al met databeperking in Chrome voor smartphones sinds 2013. Sinds vorig jaar is de feature ingebouwd in zowel de Android- als iOS-versie van de browser. Het bedrijf claimt daarbij besparingen op data tot 50 procent.

Als de functie aan staat, loopt alle data via Googles eigen proxyservers die de nullen en enen samenpersen. Bij mobiele toestellen ging dat aanvankelijk via het SPDY-protocol, maar Google is die stilaan aan het vervangen door het HTTP/2-protocol.
>
Ook de Noorse browserbouwer Opera biedt trouwens een vergelijkbare dienst aan en vroeger had ook Nokia een compressiedienst voor de Xpress-browser in zijn Asha-telefoons. Nokia kreeg in 2013 trouwens nog heel wat kritiek toen bleek dat het ook HTTPS-verkeer langs zijn eigen compressieservers versluisde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business