Nieuws

Print met kleurtjes in 3D zonder dure printer

Dankzij de Palette print iedere 3D printer in meerdere kleurtjes, ook de goedkope exemplaren met slechts één printkop.

3D-printen wordt steeds goedkoper, maar in meer dan één kleur printen blijft een dure affaire. Een betaalbare printer heeft in de regel één extruder waardoor het filament wordt geleid. Hij kan dan ook maar om met één kleur. Toestellen met twee extruders zijn meteen duurder maar daarvoor krijg je de mogelijkheid om in twee kleuren door elkaar te printen. Dat vertraagt het printproces, en vergroot door potentiële lekken van de niet gebruikte printkop de kans op een mislukking.

Goedkoper

Printers die overweg kunnen met meer dan twee kleuren bestaan ook, maar die exemplaren zijn helemaal traag en kosten al snel enkele duizenden euro’s. Een innovatief kickstarter project wil nu van iedere 3D-printer een kleurenprinter maken voor een fractie van de kostprijs, en zonder de nadelen die printen met meerdere printkoppen met zich mee brengt. Palette heet het toestel waarmee dat moet gebeuren, en het is compatibel met vrijwel iedere (opensource) printer.

[related_article id=”160734″]

De Palette werkt in tandem met je 3D-printer. Het bakje smelt vier verschillende soorten filament samen tot één lange draad. Het bijhorende programma rekent uit hoeveel draad de printer nodig heeft om een creatie samen te stellen, en waar de verschillende kleurtjes zitten. De Palette stelt het filament vervolgens samen zodat de juiste kleur op het juiste moment komt. De filamentdraad die uit het toestel komt kan rechtstreeks in de 3D-printer.

Bestellen

Het opensource-project wordt gefinancierd via kickstarter en heeft intussen al bijna 82.000 euro opgehaald. De campagne loopt nog een maand maar het doel van 67.000 euro is daarmee al ruimschoots overschreden. Een prototype van het product is al af en op de website kan je heel wat gekleurde beeldjes zien die de makers er reeds mee produceerde. Wie wil kan via de Kickstarterpagina een exemplaar bestellen voor 849 Canadese dollar, omgerekend zo’n 645 euro. Dat is prijzig, maar een koopje in vergelijking met een kleuren3D-printer, zeker voor wie al een printer heeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business