Nieuws

Stuurloos Russisch ruimteschip op crashkoers naar aarde

Wetenschappers kunnen niet zeggen waar de restanten van een Russisch ruimtetuig zullen neerkomen als het vrijdag onze atmosfeer weer betreedt.

Een Russisch voorraadschip waarover ingenieurs de controle hebben verloren zou op vrijdag ergens op aarde moeten neerstorten. De grote vraag is: waar?

Progress 59, het schip in kwestie, was in Kazachstan gelanceerd om het ruimtestation ISS te bevoorraden. Om een nog onbekende reden reageerde het onbemande toestel na zijn lancering niet zoals het zou moeten en week het af van zijn koers. Het bleek onmogelijk voor de wetenschappers op de grond om het terug in zijn baan te brengen.

Na de mislukking zat er voor de onderzoekers niets anders op dan afwachten wat het schip zou doen. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos liet weten dat de Progress waarschijnlijk op vrijdag opnieuw onze atmosfeer zal binnenkomen. De huidige locatie van het toestel is bekend, maar naarmate het de aarde dichter nadert wordt het zeer moeilijk om te voorspellen waar het uiteindelijk terechtkomt.

Normaal gezien zorgen de onderzoekers ervoor dat het schip in een weinig bevolkt gebied neerkomt. In onze atmosfeer brandt een groot deel van het schip op, maar er blijven meestal brokstukken over. Nu is dit niet het geval en is het gissen waar de restanten van Progress zullen belanden.

En de bemanning van ruimtestation ISS? Zij hebben een buffervoorraad voor vier maanden aan boord, speciaal voor dit soort situaties. De volgende bevoorradingsmissies zijn gepland voor juli en augustus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business