Nieuws

Hoe computers mee kinderziektes genezen

TGen werkt samen met Dell voor de uitbreiding van een krachtige IT-infrastructuur, die de diagnose van uitzonderlijke kinderziektes mogelijk maakt.

Genoom sequentie tgen

Op de Dell Innovation Days in Kopenhagen vertelt James Lowey, de VP van Translational Genomics Research Institute (TGen), hoe zijn bedrijf hand in had werkt met de nodige rekenkracht om zo zieke kinderen verder te helpen. TGen is een Amerikaanse VZW die onderzoek doet naar kanker, neurologische aandoeningen en diabetes, vooral bij kinderen. Het bedrijf heeft als doel genetische componenten van ziektes te ontrafelen, en die ontdekkingen snel om te zetten in concrete oplossingen voor patiënten.

Daartoe ontcijfert TGen het genoom van patiëntjes, en dat kost rekenkracht. Aangezien het bedrijf doormiddel van de analyse wil ontdekken wat een nieuw patiëntje echt heeft, en dus geen algemene research doet om mensen pas in de verre toekomst te helpen, is tijd van belang. Voor kinderen die leiden aan een zeldzame ziekte is een diagnose immers dringend.

Succesverhaal

TGen gebruikt Dell-technologie om zo snel mogelijk genetische analyses van patiënten uit te voeren. Lowey  doet uit de doeken hoe zo’n proces in het beste geval zijn vruchten afwerpt. “TGen kreeg de opdracht een diagnose te stellen voor een jong meisje met een vreemde ziekte. Het kind had last van spasmes en kon nauwelijks een normaal leven leiden. Door in de genetische informatie te duiken ontdekten TGen-onderzoekers afwijkingen die wezen op Parkinson.” Dankzij de computerkracht achter het onderzoek ontdekte het bedrijf van Lowey niet alleen de oorzaak van de aandoening van het meisje, maar konden ook chemische componenten worden gedefinieerd waarmee de patiënte vervolgens behandeld werd. “Vandaag kan het meisje lopen en dansen”, vertelt de VP trots.

Dergelijke succesverhalen zijn alleen mogelijk als het genoom van de patiënt in kwestie op tijd kan gesequenteerd worden, klinkt het. Om kinderen wereldwijd te helpen werkt TGen samen met Dell in EMEA voor de snelle verwerking van grote hoeveelheden data. Dell, zelf groot in de medische sector, voelt zich helemaal thuis in de technische kant van het verhaal en steunt het TGen-onderzoek met een extra beurs van drie miljoen dollar. Die moet het medische bedrijf in staat stellen om beter onderzoek uit te voeren naar kanker bij kinderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business