Nieuws

Windows 10 getest: dag 1

Een week lang houdt onze redacteur een dagboek bij met al zijn ervaringen rond Windows 10. Vandaag: de grote sprong.

Ik weet niet goed hoe ik het in mijn hoofd heb gehaald, maar zodra de deadline van Windows 10 naderde, had ik zin om Windows 10 op mijn computer te installeren. Niet zomaar een computer, maar mijn HP EliteBook 1040 computer waar ik elke dag op werk. Kan tellen als grondige test dacht ik, dus waarom niet?

Ik had de Windows 10-installatie gereserveerd, maar het spreekt voor zich dat ik die niet voor de lancering zou hebben. Ik heb wel een Insider-account waar ik direct Windows 10 kan installeren, maar die upgrade niet meer naar Build 10240 (RTM). Gelukkig bestaat daar een eenvoudige oplossing voor. Wie vandaag de update al wil testen en niet kan wachten op de e-mail van Microsoft, kan het hier proberen. Die link is voor alle duidelijkheid niet voor consumenten bedoeld en de methode zal dus niet voor iedereen werken.

Hartstilstand

Nadat de update klaar was, zat er niets anders op dan mijn pc te herstarten, en hopen dat alles goed kwam. Halfweg de installatie kreeg ik eerst een halve hartstilstand toen het installatiescherm bleef vasthangen. De laptop uit- en inschakelen was de oplossing, en een uur later zat het inlogscherm van Windows 10 op me te wachten.

Verbazing alom dat alles direct werkte en niets was verdwenen van mijn computer. Gelukkig, want een back-up had ik helemaal niet genomen omdat ik snel wilde zijn. Goede tip: doe dat zelf wel! Je weet maar nooit wat er gebeurt tijdens zo’n installatie. Ik maak me op voor de eerste dag met Windows 10, dus check ik nog snel of enkele toepassingen nog werken. Office, Indesign, Skype, Chrome, alles lijkt goed te werken.

Toch wel een opmerkelijke keuze bij de overdracht naar Windows 10: alle standaardprogramma’s die je hebt ingesteld onder Windows 7 of 8 verdwijnen. Alles wordt nu met Windows-toepassingen geopend, tenzij je dat terug verandert. De eerste keer dat je Chrome opent, krijg je de vraag of je de standaardbrowser wil veranderen naar die van Google. Klik je op ja, dan word je naar en ander scherm gebracht waar je dat voortaan manueel moet instellen. De actie met één klik van vroeger is voorbij. Microsoft hoopt ongetwijfeld dat die éne stap extra mensen zal beletten om de standaardprogramma’s aan te passen.

Verrassend genoeg zijn er opnieuw twee manieren om standaardprogramma’s in te stellen. Er is er eentje in de klassieke oude stijl die bijzonder uitgebreid is, en eentje in nieuwe stijl.

Batterij

De eerste dag zag er voor mij zo uit: ’s morgens de trein naar Brussel-Zuid, daarna de Eurostar naar Londen, een korte briefing van twee uur, en daarna het exacte traject terug. Kort samengevat: een hele dag weg en amper twee uur in Londen om mijn laptop te laden. Autonomie is bijzonder belangrijk, en ik weet uit ervaring dat mijn HP Elitebook 1040 het ongeveer een zestal uur kan uitzingen.

Verrassend genoeg leer ik snel dat er een gloednieuwe batterij-besparing functie in zit. Met een klik op de knop zou die functie de levensduur van mijn laptop moeten verlengen, maar volgens mij werkt de functie nog niet echt. De schermhelderheid bleef dezelfde, en de onderkant bleef even warm worden met af en toe een ventilatorgeluid.

Wat moet je dan wel doen? Rechterklikken op het batterij-icoon en Energiebeheer kiezen. Daar kom je in het klassieke menu dat iedereen kent uit Windows 7, inclusief energiebeheerschema’s om echt de autonomie te verlengen.

De schatting van de autonomie lijkt deze keer wel beter te kloppen dan in Windows 7. Windows 10 toont voortaan zelfs hoelang het nog zal duren voordat je batterij volgeladen is zodra je de laptop oplaadt. Een klein detail, maar je merkt dat autonomie veel belangrijker is geworden.

Sneltoetsen

Een laptop zit bomvol sneltoetsen, en met de upgrade naar Windows 10 ben ik er twee kwijtgespeeld: mute en wifi. Spijtig genoeg zijn dat net de meest populaire, waardoor ik nu telkens manueel in vliegtuigstand moet schakelen via het nieuwe Actiecentrum. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. In een toekomstige update komt dat ongetwijfeld wel in orde.

Een groter gemis dat Windows 10 niet kon oplossen, is de vingerafdruklezer en de 4G-simmodule. De HP Connection Manager software voor mobiel internet is niet compatibel met Windows 10 en crasht instant. Resultaat is dat ik niet meer mobiel internet kan in- of uitschakelen. Sterker nog: in het begin kreeg ik een melding dat de software niet goed werkte, en nu is die helemaal verdwenen van mijn computer. Afwachten wanneer HP hiervoor een oplossing kan bieden, net als de vingerafdruklezer.

Veel actie

Het actiecentrum schreeuwt voorlopig om allerlei handelingen, maar spijtig genoeg krijgt de tekst maar één regel. Alles wat daarnaast valt, krijg je niet te zien. Overzichtelijk, dat wel, maar soms heel moeilijk om in te schatten wat ze bedoelen tot je er werkelijk op klikt om actie te ondernemen. Iets voor morgen, voorlopig hou ik het bij een tamelijk pijnloze eerste dag met hier en daar wat stuiptrekkingen.

Het valt me vooral op dat de overgang met bijzonder weinig problemen is verlopen. Met een bang hart heb ik mijn lot in de handen van Microsoft gelegd, met succes. Ik had nooit verwacht dat de update zo pijnloos zou verlopen, maar nu begint het avontuur pas echt. Morgen zit ik de hele dag op kantoor, met een dual-screen setup, docking station, andere randapparatuur, en vooral veel meer multitasken en testen dan gewoon een word-document op de trein. Is Windows 10 al geschikt in een werkomgeving?

Lees hier mijn bevindingen van dag 2 met Windows 10.


Blijf op de hoogte van het laatste ICT-nieuws!

Email*

Subscription Group

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business