Nieuws

Windows 10 getest: dag 3

Een week lang houdt onze redacteur een dagboek bij met al zijn ervaringen rond Windows 10. Vandaag: dubbelgangers.

Twee dagen Windows 10 heeft me niet op de knieën gekregen, tijd om maar een extra dag aan te breien. De problemen met werken met twee schermen stapelen zich toch opnieuw een beetje op. Na de ellende van dag 2 doet het startmenu best vreemd.

Wanneer ik dat op mijn standaardscherm open, werkt alles naar behoren. Het is pas wanneer ik het startmenu op een ander scherm wil openen, dat het vreemd wordt. Ik krijg twee seconden na een klik niets te zien, en pas daarna verschijnt het startmenu. Blijkbaar moet het ‘open schuiven’ van het startmenu eerst op de hoofdmonitor gebeuren, voordat het op de tweede te zien is. Mogelijk gooit DisplayFusion hier opnieuw roet in het eten zoals bij dag 2, maar wanneer ik die uitschakel heb ik ineens helemaal geen startbalk meer.

Nog een vervelend iets dat ik niet kan oplossen voorlopig: elke keer mijn computerscherm in slaapstand gaat, krijg ik enkel het laptopscherm wakker. Mijn 21:9-monitor raakt niet wakker, behalve wanneer ik telkens de stekker uittrek en opnieuw insteek. Resultaat: mijn systeem gaat nu niet meer in slaapstand, behalve wanneer ik het 8 uur niet gebruik. Pure energieverkwisting, maar wel een stuk comfortabeler.

Dikke witruimte

De nieuwe vensters ogen heel hip in Windows 10, maar daar hoort ook wel een flinke witte balk bovenaan bij. De reden dat die zo dik is? Er moet plaats zijn voor een rij van tabbladen. Handig in een handvol situaties, maar het merendeel van de kaders krijgt hiervoor een te dikke rand. Esthetische keuzes tot daar toe, maar het maakt het verslepen van kaders lastig. Je kan namelijk een kader verslepen wanneer je helemaal bovenaan klikt. Doe je dat een beetje eronder, dan gaat er niets mee. Klein detail, maar wel superfrustrerend wanneer je niet precies wil mikken met het touchpad.

Ik had verwacht dat Windows 10 ook al tabbladen zou ondersteunen wanneer je meerdere vensters van verkenner opent, maar helaas denkt Microsoft er zo niet over. Clover 3 zorgt voor Chrome-achtige tabbladen in verkenner, en lost ineens het probleem op van de (te) grote witruimte die maar half actief is om te verslepen.

Notificatiecentrum

Het leuke aan het nieuwe Notificatiecentrum is dat je daar alles kan zien wat er tussendoor op je computer gebeurt. In mijn geval staat die al heel snel tjokvol mails, waardoor er allesbehalve nog veel overzicht is. Dan maar de Stiltetijd even proberen. Heel verwarrend overigens die grijze kleur, want betekent dit nu dat het in- of uitgeschakeld is. Stiltetijd aan zorgt ervoor dat ik allemaal systeemmeldingen verzamel in mijn notificatiecentrum. Stiltetijd uit gooit het dan bomvol mails. Heel verwarrend, en allebei ook weinig overzichtelijk.

Bovendien schrapt het notificatiecentrum automatisch de emailmeldingen die op je scherm verschijnen. Die krijg je pas weer als je Stiltetijd inschakelt. Heel verwarrend, en ook contraproductief. Bij mij hou ik het wel ingeschakeld, zodat ik tenminste pop-upmeldingen krijg.

Standaardprogramma bis

Het probleem van dag 1 met de standaardprogramma’s, is niet aan de orde wanneer er geen standaardprogramma voor bekend is. Dat bleek toen ik een PDF-bestand wilde openen. Daar krijg je een drop-downmenu met de keuze waarmee je het wil openen, en of je dit standaard altijd wil doen. Waarom gaat dat zo niet met de standaardbrowser? Ik heb al gelezen dat Mozilla er niet mee kan lachen, terecht ook.

Vandaag is ook de eerste dag dat ik experimenteer met meerdere bureaubladen, een functie die Microsoft subtiel van Mac OS X heeft afgekeken. Het resultaat is wat frustratie omdat ik met twee schermen werk, maar ik kan me perfect inbeelden dat deze functie van levensbelang wordt voor iedereen die maar met één monitor werkt en graag wil multitasken. Enkel de sneltoets Windows + Ctrl + links/rechts vind ik iets te omslachtig. Waarom niet onder Ctrl + Tab zetten, dat doe je snel met twee vingers.

Bureaubladen

De Windows + Tab sneltoets heeft een tweede leven gekregen. Onder Windows 7 kreeg je dan een mooie hippe 3D-animatie van al je vensters, maar echt praktisch was het niet. Nu krijg je alle vensters in het groot zichtbaar, zodat je snel kan doorklikken om een venster te openen. Hier kan je ook gemakkelijk extra bureaubladen maken.

Belangrijk: hier kan je ook gemakkelijk vensters van een naar een ander bureaublad slepen. Heel handig wanneer je iets teveel toepassingen open hebt staan, en orde in de chaos wil scheppen.

En stel dat je op een melding klikt op je derde bureaublad dat op je eerste actief staat, dan word je integraal naar het eerste bureaublad gebracht omdat daar de toepassing actief is. Heel handig in sommige toepassingen, maar soms ook vervelend. Afwachten of ik eraan kan wennen.

Dubbel

Een verrassende teleurstelling na enkele experimenten in de Command Prompt is dat de sneltoets voor plakken nog niet werkt. Nochtans zat dat al wel in de Insider versies, dus ik vermoed dat ik gewoon pech heb. Een aantal andere collega’s genieten wel van die functie, ik moet nog steeds de klassieke rechterklikken en plakken toepassen.

Het enige waar ik me nog niet over kan zetten, zijn de talrijke dubbele functies. Klik op Instellingen in het startscherm en je krijgt een versimpeld configuratiescherm te zien. Waar is het echte configuratiescherm? Typ die woorden in het zoekvenster en het is er. Waarom die dubbele functie? Om de hardcore gebruikers toch nog blij te maken? Waarom niet all the way alles vernieuwen en het oude verbannen. Nu is het eerder verwarrend om alles op twee plaatsen terug te vinden.

Meer dubbel

Het gaat niet enkel om het configuratiescherm. Tik op de netwerkinstellingen in je taakbalk onderaan en dan Netwerkinstellingen. Je wordt verwelkomd met een mooi Windows 10 getint venster. Rechterklik je rechtstreeks op het netwerkicoontje en kies je Netwerkcentrum, dan zit je opnieuw in de oude stijl. Zo zitten er nog vele andere voorbeelden in Windows 10, en daar had Microsoft nu echt wel korte metten mee moeten maken.

Helaas is het nu te laat, en zal er enkel maar plaats zijn voor meer verwarring. Benieuwd hoe Microsoft dit gaat aanpakken in de toekomst, want Windows 10 was de uitgelezen kans voor een tabula rasa.

De komende twee dagen ga ik me verdiepen in thuisnetwerken, games en nieuwe installaties op andere systemen, met een nieuwe update op maandag wanneer ik twee dagen bundel.

Lees hier hoe mijn ervaring met Windows 10 was op Dag 1 en Dag 2.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business