Nieuws

Belgische app berekent boetes en geeft advies

Een nieuwe app berekent de verkeersboete die je boven het hoofd hangt na een overtreding. Gebruikers krijgen bovendien gratis juridisch advies.

Geen enkele lezer zal hier van kunnen meespreken, maar we lieten ons vertellen dat er mensen zijn die verkeersovertredingen begaan voor bijvoorbeeld te snel rijden. Wie geflitst wordt weet dat zijn bankrekening spoedig zal slinken, maar hoeveel geld er verdwijnt is niet altijd duidelijk. Naar goede Belgische gewoonte is het niet eenvoudig om concrete antwoorden online te vinden en dat moet volgens jurist Dave Danckaerts beter.

Gratis

De man, die zeven jaar als advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht werkte, maakte daarom overtreding.be. De gratis applicatie bestaat voor Android en iOS (maar weinig verrassend nog niet voor Windows Phone).

Wie de app installeert krijgt een hoofdscherm met drie opties te zien. Via eerste optie kan je snel je rechten raadplegen tijdens een alcohol- of een drugscontrole. Een uitgebreide maar duidelijke uitleg vertelt je bijvoorbeeld wanneer je een kort uitstel mag vragen bij een ademtest, of hoe de politie het mondstuk van het meetinstrument moet behandelen.

Rekenwerk

Achter de tweede optie, ‘Boete Berekenen’, schuilen vier opties. Je kan meteen uitrekenen hoeveel geld je kwijt bent nadat je tegen de lamp liep voor te snel rijden, alcoholgebruik of drugsgebruik. Mispeuterde je iets anders, dan is er een zoekfunctie. Vervolgens moet je een aantal parameters ingeven, waarna je meteen te zien krijgt aan wat je je kan verwachten.

Tot slot helpt de app je verder wanneer je een brief krijgt toegestuurd. Je kan een foto nemen van die brief en hem opsturen voor gratis juridisch advies. Zo weet je meteen of het de moeite is om een boete aan te vechten. Tot slot vertellen de juridische adviseurs achter de app je graag of je recht hebt op een gratis advocaat wanneer je je wangedrag voor een rechter moet verantwoorden.

Ontradend effect

Kan je een advocaat gebruiken, maar is die niet gratis, dan sta je natuurlijk ook meteen in communicatie met een jurist. Zo lijkt de app ook z’n voordelen te hebben voor de advocatuur.

Danckaerts denkt niet dat zijn app het gemakkelijker maakt om overtredingen te plegen. Integendeel: omdat de app een duidelijk bedrag op een overtreding plakt hoopt de jurist op een ontradend effect. Wat je relatie met onze vrienden in het blauw ook is, in een rechtstaat als de onze kunnen we een initiatief dat het recht dichter naar de niet-jurist brengt enkel toejuichen. Een mens zou kunnen zeggen dat ook de Belgische staat met een dergelijke applicatie had mogen uitpakken. Je downloadt de app in de respectievelijke appwinkel, of via de website.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business