Nieuws

Microsofts omzet daalt; grootste pijnpunt is smartphones

Microsoft heeft de cijfers van zijn laatste fiscale kwartaal bekend gemaakt. Het haalde meer winst binnen maar de omzet viel terug, o.a. door een sterke terugval van de smartphoneverkoop.
bron: JuliusKielaitis / Shutterstock.com

Microsoft heeft zijn verkoopscijfers van het eerste fiscale kwartaal van 2016 vrijgegeven. Het tekende een omzet op van 20,4 miljard dollar, een daling met 12 procent tegenover vorig jaar. De winstmarge daarentegen steeg: het netto inkomen van de technologiereus bedroeg 4,6 miljard, een verbetering met 2 procent.

Werkpunten

De grootste boosdoeners voor de terugval in omzet van Microsoft zaten bij de hardware. De Surface toestellen verkochten minder goed dit kwartaal, ondanks alle buzz rond hybride laptops en een snelle klim van de verkoop voorheen. De verkoop van Windows pc’s viel terug met 6 procent, maar het bedrijf stelt dat dat nog altijd beter is dan de neerwaartse tendens in de algemene pc markt. Maar het diepste gat werd door de smartphone-afdeling geslagen: zij zagen de verkoop met 54 procent terugvallen.

Het bedrijf heeft in alle stilte al maatregelen genomen: zo’n 1000 werknemers kregen hun ontslag gepresenteerd. “De jobreducties zijn gespreid over meerdere afdelingen en regio’s en reflecteren aanpassingen aan zakelijke noden,” stelde een woordvoerder aan de New York Times.

Opstekers

Microsoft kon ook enkele lichtpunten rapporteren, vooral dankzij zijn zakelijke producten. Microsoft Azure en andere clouddiensten van het bedrijf doen het goed: ze haalden een omzet van 5,9 miljard dollar binnen, een stijging van 8 procent. Het gebruik van Microsoft Azure verdubbelde over het jaar. Office 365, het cloudpakket van Microsoft Office, zette zelfs een stijging van bijna 70 procent neer in omzet.

Verder kon het bedrijf aankondigen dat zoekmachine Bing eindelijk rendabel is en winst maakt. Bing vergaarde een omzet van 1 miljard dollar tijdens het voorgaande kwartaal. Mede dankzij de samenwerking met Yahoo en de lancering van Windows 10 kon de zoekmachine op eigen benen staan. Hoe het nieuwe besturingssysteem presteert binnen het financiële plaatje van het bedrijf was niet zo duidelijk in het verslag van Microsoft, maar daar geeft het bedrijf misschien in de loop van het volgende jaar meer info over prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business