Nieuws

Huist Pluto ijsvulkanen die lopen op kernenergie?

Bezit Pluto vulkanen die ijs spuwen, opgestuwd door radioactieve energie? Nieuwe beelden van New Horizons suggereren een bevestiging.

Gegevens van NASA’s New Horizons suggereert dat Pluto misschien bevolkt is door verschillende vulkanen die ijs uitspuwen, aangedreven door de radioactieve afbraak van elementen op de dwergplaneet.

Verdacht

Beelden genomen toen ruimetuig New Horizons langs Pluto scheerde eerder dit jaar tonen een stel ronde bergen met diepe inkepingen dicht bij de zuidpool volgens nature.com. Die structuren doen denken aan de kraters die we kennen op aarde, die vaak de neiging hebben tot het spuwen van geologisch materiaal: vulkanen.

Beeld van Wright Mons, een van de mogelijke ijsvulkanen
[related_article id=”160903″]Genoeg gelijkenis om de verbeelding en nieuwsgierigheid van wetenschappers aan te spreken. “We zijn nog niet klaar om aan te kondigen dat we vulkanische structuren op Pluto hebben gevonden, maar deze zien er zeker verdacht uit en we zijn ze van zeer dichtbij aan het observeren,” verklaarde Jeff Moore, een planeetwetenschapper van NASA’s Ames Research centrum.

Picard Mons

Ijsvulkanen zijn al elders in het zonnestelsel waargenomen zoals op Triton, een van de manen van Neptunus. In plaats van het spuwen van lava en gesmolten gesteente zoals op aarde, vermoedt men dat de radioactieve afbraak van elementen – restanten die overbleven na de formatie van de dwergplaneet – diep in de kern van Pluto ijs laten smelten en de vloeistof naar het oppervlak brengen.

De twee potentiële ijsvulkanen gespot op Pluto hebben ondertussen ook al namen gekregen: Wright Mons en Picard Mons. Volgens NASA is dit niet het laatste stukje informatie over Pluto dat New Horizons heeft opgepikt. De wetenschappers zijn de data van het ruimtetuig nog volop aan het analyseren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business