Nieuws

Ga aan de slag met HPE’s ‘The Machine’

Vanaf vandaag kan je aan de slag met The Machine, een nieuw soort computer dat volgens HPE radicaal sneller en beter moet zijn dan huidige systemen.

Al anderhalf jaar lang praat HP over ‘The Machine’. Dat researchproject, sinds de splitsing van HP in HP Inc en HP Enterprise onderdeel van HPE, moet de fundamentele architectuur van een computersysteem opnieuw uitvinden.

Geheugen als uitgangspunt

Bij The Machine vertrekt alles vanuit één grote centrale geheugenpool: een gigantische berg RAM zeg maar. RAM is echter vluchtig, het geheugen van het nieuwe toestel niet. In theorie kan je dus gigantische datasets in dat geheugen inladen, zonder daarin belemmerd te zijn door de flessenhals die de processor is. Klassieke computersystemen gaan immers omgekeerd tewerk: de processors beheren het geheugen en hebben een maximum capaciteit. Meer geheugen nodig om een dataset te verwerken? Dan heb je meer processors en zelfs meer servers nodig.

Nieuwe toepassingen

Dat probleem wil HPE met The Machine dus van de baan helpen. ‘Memory-driven-computing’, heet dat dan in flashy termen. In specifieke gevallen moet zo’n machine de analytische verwerkingskracht verduizendvoudigen tegenover een klassiek systeem. Bij DNS-logging in datacenters bijvoorbeeld: grote datacenters krijgen ontelbare DNS-events te verwerken. Die analyseren is interessant vanuit een beveiligingsstandpunt, omdat zo cyber-aanvallen gedetecteerd kunnen worden. HPE claimt dat een klassiek computersysteem gewoon niet overweg kan met dergelijke hoeveelheden data, terwijl een Machine-server zonder problemen in realtime twee weken aan requests in het geheugen kan bekijken, vergelijken en analyseren.

Zelf aan de slag

Wat er in de praktijk van aan is, dat weten we niet. The Machine is immers niet klaar. Na 18 maanden research komen HPE’s eerste hardwareonderdelen in het labo toe en het bedrijf verzekerd ons dat Machines in de nabije toekomst werkelijkheid zijn. Hardware staat of valt met beschikbare software, en dus kondigt HPE op Discover 2015 aan dat ontwikkelaars niet moeten wachten op beschikbare hardware om aan de software te beginnen.

Daartoe stelt het bedrijf een emulator ter beschikking. Die draait op een Linux-Debian-systeem. Met de emulator kan je als ontwikkelaar vandaag al aan de slag gaan, zodat applicaties van de nieuwe architectuur gebruik kunnen maken zodra ze uit zijn. De nodige software is via Github te verkrijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business