Achtergrond

Activeer gezichtsherkenning van Google Foto’s in Europa

Google Foto’s groepeert je foto’s volgens wie er op staat, maar niet in Europa. Gelukkig kan je de functie ook bij ons heel eenvoudig activeren, mits een beetje hulp.

Google lanceerde Foto’s met veel bombarie. Terecht: de gratis foto-app wordt bijgestaan door een neuraal netwerk dat je beelden ‘begrijpt’. We schreven al uitgebreid over de slimme mogelijkheden die dat geeft. Zo kan je bijvoorbeeld op ‘auto’ zoeken om al je foto’s met een wagen op te groeperen, zonder dat je ooit zelfs beelden moest taggen.

Gezichtsherkenning

Voorwerpen, locaties en plaatsen zijn echter maar één deel van wat Google met Foto’s en het neurale netwerk te bieden heeft. De software is verder uitstekend in gezichtsherkenning. Tijdens de presentatie van Foto’s zagen we dan ook hoe je snel kan zoeken op dingen, plaatsen maar ook mensen. De gezichtsherkenningsalgoritmes zijn ronduit krachtig, Foto’s herkent mensen over hun hele levensduur en groepeert dus kiekjes van één persoon van zijn 2 tot z’n 92 jaar, lang- of kort haar, dik of dun, bril of geen bril. Wanneer je nu de Foto’s-app op zet zie je wel Plaatsen en Dingen als subcategorie bij zoeken, maar niet Mensen.

Het probleem

Waarom mankeert de functie een half jaar na lancering nog steeds? De Europese Unie is de schuldige. Hoewel Foto’s mensen ordent per gezicht, en die info niet koppelt aan informatie over personen en de gegevens bovendien uitsluitend per gebruiker beschikbaar zijn, vindt de EU het algoritme privacyschendend. Facebook liep recent tegen dezelfde horde aan. Europese wetgeving vereist dat gezichtsherkenning alleen wordt toegepast wanneer betrokkenen daar actief mee instemmen.

Het probleem: wanneer jij foto’s van vriend X neemt wil Google de foto’s van die persoon groeperen. Google weet niet dat een bepaalde persoon ‘X’ heet, het achterliggende algoritme groepeert enkel foto’s die je al hebt volgens de mensen die er in staan. Dat mag enkel wanneer persoon X daar toestemming toe geeft, maar Foto’s weet zelf niet dat de persoon in kwestie X heet. Een dergelijk opt-in systeem is in de praktijk dan ook nauwelijks te verwezenlijken, waardoor Google de gezichtsherkenningsfunctie voorlopig gewoon blokkeert.

De oplossing

Tot zover de achtergrond: wat kan jij daar nu aan doen? De oplossing is eenvoudig: Foto’s herkent gezichten, maar doet dat actief en bewust niet voor Europese Foto’s-gebruikers. In de meeste niet-Europese landen geldt de beperking echter niet. Optie één: open tijdens een bezoek aan een niet-EU-land Google Foto’s, en ga naar instellingen. Daar verschijnt nu als het goed is de optie ‘Vergelijkbare gezichten groeperen’. Schakel die optie in, ze zal geactiveerd en zichtbaar blijven ook wanneer je de EU terug binnenkomt.

Vanuit je luie zetel

Is op reis gaan een beetje omslachtig? Ga dan virtueel op vakantie. Google zal je de gezichtsherkenning-optie geven zolang je surft via een IP-adres van een land waarin de functie is toegestaan. Je kan doen alsof je vanuit een dergelijk land surft, zowel op je pc als op je smartphone. Surfen via een proxyserver werkt niet: Google-diensten werken niet zomaar langs een proxy. Je moet verbinden met Foto’s met de hulp van een VPN. Wij doen het proces uit de doeken voor je Android-smartphone, maar op andere toestellen is het principe hetzelfde.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business