Nieuws

Europa in de ruimte in 2016: zelfmoordsatelliet en Marsmissie

ESA doet haar plannen voor het komende jaar uit de doeken. Rosetta zal terug in het nieuws komen, en een Europese sonde moet Mars verkennen, maar ook de Aarde wordt extra in het oog gehouden.

[related_article id=”173845″]Als alles goed loopt belooft 2016 een spannend jaar te worden voor de Europese ruimtevaart. De komeetjager Rosetta, die sinds eind 2014 van tijd tot tijd de kop op steekt  in het nieuws, zal voor één van de spectaculairste hoogtepunten zorgen. Rosetta vloog zich al de geschiedenisboeken in door komeet Churyumov Gerasimenko te bezoeken samen met de lander Philae. Philae landde (deels succesvol) op het oppervlak van de komeet, en wordt dit jaar vergezeld van zijn moederschip. Esa zal Rosetta langzaam en gecontroleerd laten landen op de komeet, waarbij landen een eufemisme is. Tijdens het proces zal het ruimtetuig als het goed is bergen aan data huiswaarts sturen.

ExoMars

In maart kijkt de Europese ruimtevaartorganisatie naar Mars. Het eerste deel van de ExoMarsmissie, een satelliet vergezeld van een lander, vertrekt in maart naar de rode planeet. Esa werkt voor de missie samen met de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, die voor de lancering een Proton-raket voorziet.

De lander heeft als hoofddoel om de technologie voor een succesvolle daling naar het Marsoppervlak te demonstreren, zodat deel twee van de ExoMarsmissie in 2018 zonder problemen kan verlopen. Dan lanceert de ESA z’n eigen Marswagentje. Die rover zal tot twee meter diep in het oppervlak boren op zoek naar sporen van leven. Helaas staat een drag-race met Curiosity niet op het programma.

Sentinel

[related_article id=”160903″]Voorts sleutelt ESA verder aan Galileo, het Europese alternatief voor GPS, en Sentinel, het orbitale onderdeel van Copernicus. Copernicus heeft als doel om onze planeet in het oog te houden, en de Sentinel-satellieten doen dat vanuit de ruimte. Ze kijken onder andere naar de temperaturen op de aarde, de samenstelling van de atmosfeer, het weer en de vegetatie. Uiteraard zullen er ook weer Europeanen van- en naar het ISS geschipperd worden. Op het einde van dit jaar vertrekt er nog eens een grote Ariane-5 naar de ruimte.

Zoals gewoonlijk houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws. Wij kijken vooral uit naar de zelfmoord van Rosetta, en ExoMars. De lancering in immers niet het enige hoogtepunt dat gepland staat voor dit jaar: ook de aankomst en landing op de rode planeet staat nog voor 2016 aangestipt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business