Nieuws

Bende die geldautomaten leeghaalde met malware opgepakt

Met behulp van malware wist een groep criminelen over heel Europa bankautomaten leeg te roven. Europol heeft de bende echter kunnen klissen.

Wereldwijd maken criminelen vlijtig gebruik van een nieuwe methode om illegaal geld uit bankautomaten te halen. Het afkijken van pincodes of openkraken van geldautomaten is immers erg omslachtig en de kans op slagen is eerder klein. Vandaar dat het gebruiken van malware op geldautomaten de voorkeur van menig misdadiger geniet.

De malware, Tyupkin genaamd, wordt door criminelen verspreid door fysiek toegang te verschaffen tot een geldautomaat. Met behulp van een CD wordt de malware geïnstalleerd, waarna de automaat in een oneindige loop draait tot een specifiek commando wordt ingevoerd. Tijdens specifieke tijdsframes en met behulp van een unieke code kunnen dieven hierna al het geld uit de bankautomaat ophalen.

[related_article id=”175307″]

Opgerolde bende

Na verscheidene huiszoekingen en een samenwerking met onder andere de Roemeense politie heeft Europol een bende kunnen oppakken die de Tyupkin-malware verspreidde. De groep bestond uit misdadigers van Roemeense en Moldavische nationaliteit en maakte slachtoffers over heel Europa.

“De voorbije jaren hebben we een grote toename in aanvallen op geldautomaten met malware opgemerkt. Deze gesofisticeerde cybercriminaliteit toont aan hoe misdadigers continu nieuwe manieren zoeken om illegale praktijken uit te voeren. Om deze criminelen op te pakken, is het essentieel dat de verschillende Europese politiediensten samenwerken via Europol, zoals bij dit onderzoek ook het geval was,” vertelt Wil van Gemert van Europol.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business