Nieuws

Twitter aangeklaagd voor ondersteunen IS

De weduwe van een man die omkwam bij een terroristische aanslag klaagt Twitter aan voor het verlenen van steun aan IS en de verspreiding van diens propaganda.

Twitter wordt door leden van ISIS geregeld gebruikt om propaganda te verspreiden, contact te houden met andere leden en nieuwe leden aan te werven. De weduwe van een Amerikaan die bij een aanslag in Jordanië om het leven kwam, dient daarom klacht in tegen de microblogsite.

De vrouw, Tamara Fields, is van mening dat IS nooit zo groot, rijk en invloedrijk had kunnen worden indien de organisatie de toegang tot Twitter ontzegd werd. Ze bechuldigt de website ervan om de Amerikaanse anti-terrorismewet bewust te hebben overtreden. Fields gaat zelfs verder en vindt dat Twitter daarmee IS steun verleend heeft.

Venster op IS

Sociale media krijgen de laatste tijd meer en meer druk van het publiek om tegen IS op te treden en hen van de sociale media te weren. Twitter reageerde met een blijk van medeleven voor de vrouw, maar zei wel dat de klacht geen steek houdt.

Toch is het belangrijk om enigszins te nuanceren: toen Anonymous de wereld leerde hoe ze berichten en leden van de terroristische organisatie moesten opsporen en verwijderen, kwam ze daarmee in het vaarwater terecht van overheidsdiensten als CIA en FBI. Die gebruiken het medium eveneens om terroristen en geradicaliseerde personen in de gaten te houden en op te sporen. Twitter verbieden om IS een stem te geven, betekent ook dat we ons venster op de organisatie zelf inslagen en voorgoed verliezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business