Nieuws

Kempische bodem geeft stomende energie prijs

Onder de Kempische bodem zit volgens VITO kokend heet water verstopt met het energiepotentieel van een kernreactor. Na maandenlang boren is het water nu ook aangetroffen.

Experts van VITO voorspelden dat er onder de Vlaamse Kempengrond op ongeveer vier kilometer diepte heet water zit. Als dat water 90 graden of warmer is, kan het dienen om een geothermische krachtcentrale aan te drijven. Met een beetje geluk herbergt de Kempische ondergrond genoeg energie om de Vlamingen bovengronds van elektriciteit te voorzien.

[related_article id=”169613″]

Vorige week boorde het consortium THV Daldrup-Smet samen  met VITO op de Balmatt-site op zo’n 3,6 kilometer diepte heet water aan. In Mol, waar de site zich bevindt, was witte waterdamp te zien. Het water lijkt alvast warm genoeg te zijn om te dienen als elektriciteitsbron, maar dat wil niet zeggen dat België een (groene) energiecentrale rijker is. VITO zal nu onderzoeken of het debiet van het hete water volstaat voor elektriciteitsproductie op grote schaal.  Intussen boort het Consortium verder de diepte in, om zo de grondlaag verder te verkennen.

In de komende weken zal VITO de resultaten van de boringen analyseren. Dat meldt de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek zelf in een Facebookpost. Op 16 februari bespreekt VITO de resultaten. Drie dagen later, op 19 februari, maakt de instelling het verdere verloop van het project bekend. Als alles meezit, voorspellen experts dat de geothermische energie in de Kempengrond tot 1.000 megawatt kan opwekken, evenveel als pakweg Doel 3.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business