Nieuws

9.000 overbodige kabels staan upgrade Large Hadron Collider in de weg

Het CERN gaat de grootste machine ter wereld, de LHC, van een upgrade voorzien. Enige probleem: er is geen plaats voor nieuwe kabels omdat oude, nutteloze kabels nooit verwijderd werden.

Een mens zou denken dat ze bij het CERN een gezonde schoonmaakethiek hebben, maar dat blijkt tegen te vallen. Het Zwitserse wetenschappelijke centrum huisvest de grootste deeltjesversneller en tevens de grootste machine ter wereld: de Large Hardon Collider (LHC). Die LHC laat elementaire deeltjes tegen elkaar botsen tegen bijna de snelheid van het licht, op zoek naar bouwstenen van het universum zoals het Higgs Boson.

Zoals elke machine vereist de LHC onderhoud, en wordt hij van tijd tot tijd verbeterd. In het verleden trokken ingenieurs nieuwe kabels ter vervanging van oudere exemplaren, maar haalden ze die vervolgens niet weg. Voor de volgende nieuwe upgrade zijne er opnieuw extra kabels nodig, maar daar is geen plaats meer voor. Omdat oude vervangen exemplaren nooit verwijderd werden, is er geen ruimte voor nieuwe verbindingen.

‘Niet sexy’

Dat plaatst de ingenieurs van ’s werelds meest geavanceerde laboratorium voor een mundane en zeker niet benijdenswaardige taak: alle overbodige kabels één voor één identificeren en verwijderen. In totaal gaat het om zo’n 9.000 kabels die samen zitten met essentiële kabels die de LHC operationeel houden. “De kleinste vergissing kan grote problemen veroorzaken bij de herstart van de accelerator”, vertrouwde Sébastien Evrard de website Motherboard toe. Evrard is de hoofdingenieur van het opkuisproject, een functie die blijkbaar nodig is. De man krijgt 60 werkkrachten onder zich om het kabelprobleem op te lossen.

“In een ideale wereld hadden we de oude kabels verwijderd voor de installatie van de nieuwe”, bedenkt Evrard zich, “maar dat was niet het geval.” De verbindingen in kwestie zijn soms wel 50 meter lang. Ze zorgen onder andere voor de verbinding van het CERN met de LHC. Sommige oude kabels dateren zelfs uit de jaren ’60 van vorige eeuw, toen er van de LHC nog geen sprake was.De man geeft vrij terecht toe dat het werk niet ‘sexy’ te noemen valt. In totaal zal het vier jaar duren alvorens de schoonmaakwerken helemaal rond zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business