Nieuws

Google zal je efficiënter ‘vergeten’

Je kan sinds 2014 een aanvraag indienen bij Google om bepaalde links weg te laten als mensen naar jou zoeken. Google deelt mee dat de gegevens binnenkort grondiger verwijderd zullen worden.


Sinds het Europees ‘recht om vergeten te worden’ in mei 2014 werd ingevoerd, worstelt Google met honderdduizenden aanvragen om zoekresultaten te verwijderen. Nu is aangekondigd dat de verwijdering van gegevens weldra effectiever zal worden.

De Europese wetgeving stelt dat elke burger het recht heeft om te verzoeken dat irrelevante, overdreven of verouderde zoekresultaten verwijderd worden. Die regel kwam er in 2014, nadat een Spaans man er niet in slaagde om het nieuws omtrent de openbare veiling van zijn huis in 1998 offline te halen. Sindsdien is Google genoodzaakt om elke aanvraag om vergeten te worden, te behandelen. Of de verzoeken worden ingewilligd, hangt af van zaak tot zaak.

Het was tot nu toe zo dat – als de aanvraag werd goedgekeurd – de links wel werden verwijderd, maar alleen als je zoekt via de zoekmachine van het land van de aanvrager. Met andere woorden: als je als Belg Google verzoekt om een bepaald zoekresultaat te wissen, is die link niet te vinden als je via ‘google.be’ zoekt. Zou je dezelfde zoektermen via ‘google.com’ ingeven, vind je de info wel.

Dat gaat nu veranderen, meldt Reuters. Binnenkort wordt de informatie van alle Google-pagina’s verwijderd, maar ook hier zit weer een addertje onder het gras. De zoekresultaten van elke zoekmachine worden aangepast, maar enkel als je vanuit het land van de aanvrager zoekt. Dat wilt zeggen dat je als Belg kunt zoeken op elke versie van Google zonder dat bepaalde zoekresultaat te vinden, maar enkel vanuit België. Als je vanuit bijvoorbeeld Frankrijk zou zoeken, zou de link in kwestie weer tevoorschijn komen.

Google heeft aan de desbetreffende autoriteiten laten weten dat deze regeling binnenkort van kracht wordt, maar wanneer is nog niet zeker. Sinds 2014 heeft Google meer dan 300.000 aanvragen ontvangen om bepaalde zoekresultaten te verwijderen, en is 42% daarvan geaccepteerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business