Nieuws

AI-app van Microsoft weet welke hond jij bent

Een nieuwe app van Microsoft gebruikt AI om te detecteren van welke hond jij een foto trok, maar je kan het systeem ook misbruiken om je eigen hondenras te ontdekken.

De boog kan niet altijd gespannen staan: Microsoft introduceert met Fetch een online applicatie die gebruik maakt van artificiële intelligentie om hondensoorten te herkennen op foto’s. Hoewel de toepassingen de wereld niet meteen een betere plaats zullen maken, tonen ze desalniettemin een mooie vooruitgang in het veld van machine vision en AI aan. Dat een computer een hond kan herkennen op een foto is straf, dat hij weet om welke soort het gaat is nog straffer.

Er schuilt wel een adder onder het gras in de hondenwei: het systeem verwacht dat je het voorziet van foto’s met honden. Dat leid tot leuke resultaten wanneer je niet-hondenfoto’s inlaadt. Zo blijkt mijn kat een Pomeranian te zijn, wat niet ver naast de waarheid zit: beiden zien er uit als dwaze bollen pluis. Blaffen doet ze echter zelden.

Ondergetekende komt dan weer uit het systeem als Irish Water Spaniel, een dier waarmee ik naast de haartooi ook enkele positieve eigenschappen blijk te delen. In het kader van de volledigheid lieten we de AI ook enkele honden checken. Daar scoorde het systeem perfect.

[related_article id=”174816″]Echt verwonderend is dat niet. Aangezien de computer enkel honden verwacht is het relatief eenvoudig om naar specifieke patronen te zoeken. De ene hondensoort verschilt genoeg van de andere om herkenbaar te zijn. Mensen onderling lijken vaak meer op elkaar, en toch kan een systeem zoals Google Foto’s ook daar de verschillen zien.

Zie je een hond op de straat en vraag je je af over welke soort het gaat, dan kan je de app trouwens ook downloaden voor iOS. Op Android is de applicatie niet beschikbaar, en Windows Phone moet enigszins verrassend ook achter blijven. Zonder iPhone kan je natuurlijk aan de slag met de webversie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business