Nieuws

Samsung brengt flashgeheugen van 256 GB voor smartphones

Samsung ontwikkelt een enorme UFS 2.0-chip voor mobiele apparaten. De nieuwe chip heeft een opslagcapaciteit van 256 GB en is dubbel zo snel als vorige UFS-chips.

Het is een opvallend fenomeen dat apps steeds meer opslagruimte van onze telefoons vragen, en met 4K-video en de opkomst van filmen in 360 graden, wordt je opslag binnen de kortste keren leeg geslurpt. Smartphones hebben steeds meer, en snellere opslag nodig. Samsung speelt in op die trend met een flashgeheugen van maar liefst 256 GB voor mobiele toestellen.

Twee datalijnen

Samsungs nieuwe flashgeheugen is niet alleen genereus qua opslaggrootte, het is ook echt snel. Het gaat om een UFS 2.0-chip. Dat wil zeggen dat hij aanzienlijk hogere lees- en schrijfsnelheden haalt dan andere opslagchips die meestal nog de tragere eMMC-standaard hebben. Vorig jaar maakte Samsung al de overstap naar het snellere UFS met de Galaxy S6.

Het is vooral opmerkelijk dat de techgigant er alsnog in slaagt om met zijn nieuwe 256 GB-opslag de prestaties van zijn voorgangers te verdubbelen. Volgens de Zuid-Koreaanse fabrikant komt dat door het gebruik van twee datalijnen in de nieuwere chip. Hierdoor wordt de overdrachtsnelheid van gegevens aanzienlijk opgekrikt.

Sneller dan SSD

[related_article id=”177504″]De cijfers liegen er niet om. De overdrachtsnelheid van Samsungs flashgeheugen kan worden gemeten door de input en output operaties per seconde (IOPS). Samsungs vorige UFS-chips haalden 19.000 en 14.000 IOPS. Met de nieuwe chip weet Samsung die snelheden te verdubbelen met 45.000 en 40.000 IOPS. Uitgedrukt in de maximale lees-en schrijfsnelheid wordt dat respectievelijk 850 MB/s en 260 MB/s. Met die specificaties weet Samsung zelfs gemakkelijk de leessnelheid van SSD’s voor PC’s te overklassen.

MicroSD

Natuurlijk bestaan er ook omwegen waardoor je de aankoop van een telefoon met een ruime interne opslag kan omzeilen. Dergelijke toestellen zijn meestal vrij prijzig, terwijl veel mensen thuis nog microSD-kaartjes hebben liggen. De laatste jaren kozen fabrikanten er steeds vaker voor om het  microSD-slot uit hun toestellen te verbannen. Nu Samsung met de Galaxy S7 het roer omslaat, zou die algemene trend wel eens kunnen veranderen.

Toch heeft de microSD-kaart ook zijn nadelen. In de praktijk vangt het externe geheugen van een telefoon nog niet alle functies van het interne geheugen op. Zo is het pas sinds Android 6.0 mogelijk om apps op een geheugenkaart te installeren. Anderzijds komt de snelheid van knappe microSD-kaarten, zoals de nieuwe Extreme Pro van SanDisk, nog niet in de buurt van die van Samsungs nieuwe UFS-chip.

Het is opmerkelijk dat Samsung ervoor gekozen heeft om in de Galaxy S7 nog niet uit te pakken met zijn nieuwe UFS-chip. Samsung zal zijn nieuwe flashgeheugen ook aanbieden aan andere fabrikanten. Het is nog een raadsel wanneer, en in welke telefoon, we de nieuwe UFS-chip voor het eerst in werking zullen zien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business