Nieuws

Wikimedia ontkent plannen om strijd aan te gaan met Google

Wikimedia ontkent de geruchten die beweren dat er een zoekmachine in de maak is om te concurreren met Google.

De Wikimedia Foundation, de non-profit achter Wikipedia, heeft in een recent blogbericht ontkend dat er plannen zijn om een zoekmachine te bouwen die de concurrentie met Google moest aanvatten. Eerder gingen geruchten de ronde dat dat wel zo was. Die kwamen er na de gelekte documenten over een project dat de Knowledge Engine werd genoemd: “een systeem om betrouwbare en publieke informatie op het internet te vinden”. Om dit mysterieuze project te financieren vroeg Wikimedia vorig jaar 250.000 dollar aan.

Nu krabbelt Wikimedia dus terug en wordt er beweerd dat de plannen niet voor een afzonderlijk project bedoeld zijn. Lila Tretikov, executive director, reageert in de blogpost: “We willen onderzoeken hoe Wikimedia-gebruikers zoeken naar content, hoe ze het vinden en hoe ze ermee omgaan. Wat doen we niet? We bouwen geen wereldwijde zoekmachine. We bouwen geen apart Wikimediaproject.”

De documenten die eind vorige week gelekt zijn, hebben het nochtans over een zoekmachine die een tegenwicht moet bieden aan “commerciële zoekmachines die het internet domineren”, en duidt Google en Yahoo expliciet aan als concurrentie die het succes van het project in het gedrang zou kunnen brengen.

Het is mogelijk dat Wikimedia de plannen veranderde na de backlash die het over zich heen kreeg. Project Knowledge Engine veroorzaakte consternatie in de Wikimedia-gemeenschap omdat de daartoe behorende vrijwilligers niet op de hoogte waren gesteld van het project. Bij Wikimedia wordt normaal veel aandacht besteed aan het overleg tussen gemeenschap en bestuur bij het plannen van grootse projecten, maar in dit geval kwamen de meesten uit de lucht gevallen.

Nu claimt Wikimedia dus dat een zoekmachine nooit tot de plannen behoorde, maar dat het doel was om de eigen diensten te verbeteren. “Verbeteringen zullen onze gebruikers helpen met de kennis die ze zoeken te vinden en te delen, en zo ons dichter bij onze missie brengen en publieke kennis toegankelijk en relevant houden,” schrijft Tretikov.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business