Nieuws

Elektrische auto in 2022 goedkoper dan brandstofwagen

Over slechts 6 jaar zal de elektrische auto ongesubsidieerd minder kosten dan een wagen met verbrandingsmotor.

 

Nu elke wagenfabrikant er eentje in de maak heeft, is de elektrische auto populairder dan ooit, en als we het rapport van Bloomberg New Energy Finance mogen geloven, zal die populariteit in de komende jaren enkel stijgen. Volgens hun analyse wordt de EV over slechts zes jaar goedkoper dan auto’s die op diesel of benzine rijden.

Goedkope batterijen

Het rapport besluit: “Tegen 2022 zal de ongesubsidieerde kostprijs van BEV’s dalen tot onder die van een verbrandingsmotor.” Als die voorspelling uitkomt, is daarmee voor velen het grootste struikelblok – de prijs –van de baan. Tot nu toe steunt de verkoop immers nog steeds grotendeels op overheidssubsidies en fiscale voordelen. Salim Morsy, auteur van het rapport, is er echter van overtuigd dat de kostprijs van het productieproces dramatisch zal dalen, en daarmee ook de verkoopsprijs. Hij verwijst daarvoor naar de afnemende prijs van de accu, die op dit moment een derde van de totale prijs van een elektrische wagen kan innemen. Tussen 2010 en 2015 is de prijs van de batterij met 65% gedaald en die evolutie zal zich gestaag voortzetten onder invloed van innovaties in accutechnologie. In 2022 zou een kWh 200 dollar kosten, een stevig verschil tegenover de huidige prijs van 350 dollar/kWh als je bedenkt dat pakweg de Nissan Leaf uitgerust is met 30kWh.

Caveats[related_article id=”177066″]

De voorspelling zit wel vast aan enkele voorwaarden. Zo wordt er uitgegaan van een optimale infrastructuur voor het opladen van EV’s en mag de bestaande subsidiëring niet plots worden gestaakt. Daarnaast zullen olieprijzen de lucht in moeten gaan, omdat de studie rekent op prijzen tussen 50 en 70 dollar per vat, terwijl die nu rond de 32 dollar schommelt. EV-experte Chelsea Sexton voegt bovendien toe dat de prijsdaling niet genoeg zal zijn om een revolutie te ontketenen, maar dat daarvoor ook de achterliggende denkwijze bij het kopen van een auto moet veranderen.

Het rapport concludeert dat in 2040 de verkoop van elektrische wagens jaarlijks wereldwijd 41 miljoen zal bedragen. In plaats van 13 miljoen vaten olie zou het enorme aantal EV’s dagelijks het equivalent van 8% van het globale elektriciteitsgebruik erdoor jagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business